Zapiekane filety z kurczaka w sosie cebulowym
Szukacie przepisu na smaczne, ciekawe i efektowne danie, nie za drogie i bez wyszukanych składników? Wypróbujcie przepis Siostry Anastazji na zapiekane filety z kurczaka z pieczarkami i serem w sosie cebulowym. Świetne!
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 35 dag miesa mielonego (wieprzowo-wołowego)
- 40 dag pieczarek
- 3 średnie cebule
- 15 dag startego żółtego sera
- 1 por
- pieprz
- sól
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 jajko
- 1 zupa cebulowa w proszku
Składniki sosu dokładnie razem wymieszać.
Filety przeciąć wzdłuż i rozbić na dość cienkie płaty. Mięso mielone doprawić. Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić z krążkami cebuli. Oczyszczony por pokroić i wymieszać z żółtym serem.
Na spód naczynia żaroodpornego lub brytfanki (wysmarowanego uprzednio niewielka ilością masła) wyłożyć jedną warstwę płatów z kurczaka. Na niej rozprowadzić połowę pieczarek z cebulą. Następnie położyć kupkami mięso mielone i połowę masy z sera i pora. Dodać pozostałe pieczarki. Wierzch zalać przygotowanym sosem cebulowym. Piec w piekarniku w temp ok. 180'C.
Skomentuj artykuł