Zapiekane filety z kurczaka w sosie cebulowym

Zapiekane filety z kurczaka w sosie cebulowym
(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Szukacie przepisu na smaczne, ciekawe i efektowne danie, nie za drogie i bez wyszukanych składników? Wypróbujcie przepis Siostry Anastazji na zapiekane filety z kurczaka z pieczarkami i serem w sosie cebulowym. Świetne!

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 35 dag miesa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • 40 dag pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • 15 dag startego żółtego sera
  • 1 por
  • pieprz
  • sól
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 jajko
  • 1 zupa cebulowa w proszku

Składniki sosu dokładnie razem wymieszać.

Filety przeciąć wzdłuż i rozbić na dość cienkie płaty.  Mięso mielone doprawić. Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić z krążkami cebuli. Oczyszczony por pokroić i wymieszać z żółtym serem.

Na spód naczynia żaroodpornego lub brytfanki (wysmarowanego uprzednio niewielka ilością masła) wyłożyć jedną warstwę płatów z kurczaka. Na niej rozprowadzić połowę pieczarek z cebulą. Następnie położyć kupkami mięso mielone i połowę masy z sera i pora. Dodać pozostałe pieczarki. Wierzch zalać przygotowanym sosem cebulowym. Piec w piekarniku w temp ok. 180'C.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Zapiekane filety z kurczaka w sosie cebulowym
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.