Zrób domowy makaron
(fot. pixabay)
s. Anastazja / DEON.pl / apio
Któż z nas nie pamięta smaku rosołu z domowym makaronem? Był najlepszy na świecie! Jaka szkoda, że coraz rzadziej sami robimy makaron. Zwłaszcza, że jego przygotowanie nie jest ani trudne, ani nie zabiera dużo czasu. Dziś postanowiliśmy przypomnieć przepis na ten domowy specjał. Pomogła nam Siostra Anastazja.
Składniki:
- 40 dag mąki pszennej
- 6 żółtek
- sól
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, żółtka, zrobić ciasto. Jeżeli jest bardzo twarde, dodać odrobinę wody lub jajko. Ciasto rozwałkować cienko, zostawić do przeschnięcia.
Następnie pokroić w pasy o szerokości ok. 4 cm, podsypać mąką i złożyć kilka w jedną warstwę. Kroić w poprzek ostrym nożem. Rozłożyć do przeschnięcia.
Gotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł