Zrób domowy makaron

(fot. pixabay)
s. Anastazja / DEON.pl / apio

Któż z nas nie pamięta smaku rosołu z domowym makaronem? Był najlepszy na świecie! Jaka szkoda, że coraz rzadziej sami robimy makaron. Zwłaszcza, że jego przygotowanie nie jest ani trudne, ani nie zabiera dużo czasu. Dziś postanowiliśmy przypomnieć przepis na ten domowy specjał. Pomogła nam Siostra Anastazja.

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • sól

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, żółtka, zrobić ciasto. Jeżeli jest bardzo twarde, dodać odrobinę wody lub jajko. Ciasto rozwałkować cienko, zostawić do przeschnięcia.

Następnie pokroić w pasy o szerokości ok. 4 cm, podsypać mąką i złożyć kilka w jedną warstwę. Kroić w poprzek ostrym nożem. Rozłożyć do przeschnięcia.

Gotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Zrób domowy makaron
Komentarze (4)
D
donka7
18 czerwca 2014, 18:08
Domowy makaron jest świetny. Od niedawno robię go z tego przepisu: [url]http://superprzepisy.com.pl/przepis-na-domowy-makaron/[/url]
P
poko
25 maja 2010, 16:32
@ apio dziekuję za radę, szkoda by było zmarnować pyszności - przepis sprawia wrażenie, że taki makaron musi być dobry w smaku;
Aneta Piotrowska
25 maja 2010, 09:34
Surowy makaron powinno się suszyć, by móc go przechowywać. Najlepiej suszyć makaron równomiernie i rzadko rozłożony w przewiewnym miejscu przez kilka dni. Potem, dobrze wysuszony, możemy przechowywać kilka tygodni.
P
poko
24 maja 2010, 19:45
Czy taki makaron trzeba trzymać w lodówce? Pytam, ponieważ są w nim jajka. Jak długo można go przechowywać?