Jak przygotować pyszne kiszone pomidory [PRZEPIS]

Kiszenie pomidorów - ilustracja do książki "Kieszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską"

Skorzystajcie ze sprawdzonego przepisu na kiszone pomidory. Zobaczycie, że przygotowanie tej kiszonki w ogóle nie sprawi wam trudności, a efekt zadowoli najwybredniejszych smakoszy.

Przepis na kiszone pomidory

(Przepis pochodzi z nowej książki dr Ewy Dąbrowskiej i Beaty Dąbrowskiej „Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby”. Premiera 30 czerwca).

Składniki:

  • pomidorki koktajlowe (ok. 1 kg na litrowy słoik)
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka koperku
  • 1–2 liście wiśni lub porzeczki
  • 2–3 gałązki natki pietruszki (opcjonalnie)
  • 1 liść jarmużu
  • 2 plastry świeżego chrzanu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren gorczycy
  • 3–4 liście laurowe
  • 1 łyżka soli kamiennej

Przygotuj zalewę w proporcji 1 łyżka soli na 1 l wody. Umyj dokładnie pomidory i zrób w każdym z nich kilka nakłuć wykałaczką w skórce, aby nie pękł. Włóż do słoika razem z jarmużem, liśćmi, przyprawami i pokrojonym chrzanem, zalej zalewą. Dokładnie zakręć słój, odwróć do góry dnem i postaw w ciepłym miejscu. Po kilku dniach możesz zanieść do spiżarni.

DEON.PL POLECA

Poznaj także inne przepisy z książki "Kiszenie i fermentacja z dr Ewa Dąbrowską"

Można śmiało powiedzieć, że kiszone pomidory pasują do wszystkich dań na etapie postu dr Ewy Dąbrowskiej. Sprawdzą się szczególnie jako przekąska, można je upiec czy nawet zblendować z bazylią, by powstał sos, np. do pieczonej kapusty.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Jak przygotować pyszne kiszone pomidory [PRZEPIS]
Komentarze (1)
T.
~Tomasz .
7 sierpnia 2021, 01:20
dziekuje za przepis:)