Jak przygotować pyszne kiszone pomidory [PRZEPIS]
Skorzystajcie ze sprawdzonego przepisu na kiszone pomidory. Zobaczycie, że przygotowanie tej kiszonki w ogóle nie sprawi wam trudności, a efekt zadowoli najwybredniejszych smakoszy.
Przepis na kiszone pomidory
(Przepis pochodzi z nowej książki dr Ewy Dąbrowskiej i Beaty Dąbrowskiej „Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby”. Premiera 30 czerwca).
Składniki:
- pomidorki koktajlowe (ok. 1 kg na litrowy słoik)
- 1–2 ząbki czosnku
- 1 gałązka koperku
- 1–2 liście wiśni lub porzeczki
- 2–3 gałązki natki pietruszki (opcjonalnie)
- 1 liść jarmużu
- 2 plastry świeżego chrzanu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren gorczycy
- 3–4 liście laurowe
- 1 łyżka soli kamiennej
Przygotuj zalewę w proporcji 1 łyżka soli na 1 l wody. Umyj dokładnie pomidory i zrób w każdym z nich kilka nakłuć wykałaczką w skórce, aby nie pękł. Włóż do słoika razem z jarmużem, liśćmi, przyprawami i pokrojonym chrzanem, zalej zalewą. Dokładnie zakręć słój, odwróć do góry dnem i postaw w ciepłym miejscu. Po kilku dniach możesz zanieść do spiżarni.
Poznaj także inne przepisy z książki "Kiszenie i fermentacja z dr Ewa Dąbrowską"
Można śmiało powiedzieć, że kiszone pomidory pasują do wszystkich dań na etapie postu dr Ewy Dąbrowskiej. Sprawdzą się szczególnie jako przekąska, można je upiec czy nawet zblendować z bazylią, by powstał sos, np. do pieczonej kapusty.
Skomentuj artykuł