Mleko zaszczepionej na COVID-19 matki ma przeciwciała chroniące przed tą chorobą
Naukowcy z Uniwersytetu Florydy przeprowadzili badanie wśród karmiących mlekiem matek, które zaszczepiły się na COVID-19. Według badaczy w mleku tym występuje duża ilość przeciwciał, które mogą uchronić dziecko przed koronawirusem.
„Obecność przeciwciał w mleku karmiących matek sugeruje, że zaszczepione mogą przekazywać odporność swojemu dziecku. Pracujemy, by to potwierdzić w kolejnych badaniach” – powiedział jeden z autorów badania dr Joseph Larkin, mikrobiolog z Uniwersytetu Florydzkiego.
Dzieci rodzą się ze słabo rozwiniętym systemem odpornościowym, dlatego walka z infekcjami jest dla nich trudna. Ich organizmy są też zbyt niedojrzałe, by odpowiednio zareagować na szczepionki - przypomina prof. Josef Neu, jeden ze współautorów badania, z Wydziału Pediatrii i Neonatologii Uniwersytetu Florydzkiego.
„Pomyślmy o mleku matki jak o pudełku z narzędziami, przy użyciu których niemowlak przygotowuje się na dorosłe życie. Szczepionka dokłada kolejne narzędzie – ma potencjał, by ochronić dziecko przed zachorowaniem na COVID-19” – powiedział Neu. – Wyniki naszych badań w mocny sposób sugerują, że szczepienie może pomóc zarówno matce, jak i dziecku.
Badanie wśród karmiących mlekiem matek
Na potrzeby badania naukowcy zrekrutowali 21 karmiących pracownic ochrony zdrowia, które nigdy wcześniej nie chorowały na COVID-19. Prowadzący badanie pobierali mleko karmiących matek trzy razy: przed szczepieniem, po pierwszej i po drugiej dawce szczepionki.
„Po drugiej dawce szczepionki zobaczyliśmy zdecydowaną odpowiedź systemu odpornościowego, zarówno we krwi, jak i w mleku – około stukrotny wzrost przeciwciał w porównaniu do sytuacji przed szczepieniem” – relacjonuje Lauren Stafford, doktorantka z laboratorium Larkin.
„Chcielibyśmy się dowiedzieć, czy dzieci, które spożywają mleko matki z przeciwciałami, potrafią wytworzyć swoją własną odporność przeciw COVID-19” – powiedziała Larkin. – „Dodatkowo chcielibyśmy się dowiedzieć więcej o samych przeciwciałach – jak długo utrzymują się w mleku matki i jak efektywnie neutralizują wirusa” – uzasadniła.
Źródło: PAP / tk
Skomentuj artykuł