Dr Ewa Dąbrowska o poście w chorobach metaboliczne: niedoczynność tarczycy ustępuje

Zdjęcie ilustracyjne (Fot. depositphotos.com/pl/HayDmitriy)
dm

Nigdy nie spotkałam się z rozwojem niedoczynności tarczycy ani wola po diecie. Dzieje się wręcz przeciwnie: niedoczynność tarczycy ustępuje i wole się cofa. Lekarka proponuje przepisy z diety warzywno-owocowej, które wspomagają leczenie chorób metabolicznych.

Niektóre rośliny, zwłaszcza kapustne (kapusta, brokuły, jarmuż, kalafior, rzodkiewka, kalarepka), a także szpinak, produkty sojowe, truskawki, kasza jaglana i siemię lniane, zawierają substancje zwane goitrogenami, które blokują przyłączanie się jodu do hormonów tarczycy: tyroksyny T4 i trójjodotyroniny T3, a także zakłócają konwersję T4 w aktywny hormon T3.

To oznacza, że mogą hamować uwalnianie hormonu tarczycy i powodować jej rozrost (wole). W diecie warzywno-owocowej znajdują się te rośliny, jednakże nigdy nie spotkałam się z rozwojem niedoczynności tarczycy ani wola po diecie. Dzieje się wręcz przeciwnie: niedoczynność tarczycy ustępuje i wole się cofa.

Pewna kobieta zadzwoniła kiedyś do mnie tylko z informacją, że po 4 tygodniach postu poziom TSH obniżył się z 27 do 7 mU/l (norma laboratoryjna 0,32–5,0), bez leczenia hormonami tarczycy. W innym przypadku kobiety z otyłością i wolem tarczycy wielkości głowy po 6-tygodniowej diecie udało się uzyskać znaczące zmniejszenie wola. Tarczyca była już tylko nieznacznie powiększona.

DEON.PL POLECA

Choroby tarczycy a warzywa kapustne

Rośliny kapustne stanowią na diecie warzywno-owocowej jedynie pewien procent diety i są podawane z innymi roślinami o tak szerokich właściwościach leczniczych, że mogą przeciwdziałać goitrogenom. Jednocześnie wiadomo, że gotowanie niszczy goitrogeny, a z reguły kalafior, brokuł czy szpinak jest na diecie serwowany w postaci gotowanej.

Tak wielka ilość korzystnych substancji bioaktywnych, jaką zawierają rośliny kapustne, powoduje, że większość ekspertów nie zaleca nikomu, w tym pacjentom z chorobami tarczycy, aby ich unikali, gdyż korzyści z ich spożywania znacznie przewyższają ryzyko.

Dostarczenie wystarczającej ilości jodu i selenu również może zmniejszyć działanie goitrogenów. Dobrym źródłem jodu są np. glony wakame, wody mineralne wzbogacone jodem. Selen znajdziemy w orzechach brazylijskich, rybach, słoneczniku, fasoli i grzybach.

***

Dr n. med. Ewa Dąbrowska – internista, wieloletni pracownik Akademii Medycznej w Gdańsku. W latach 80. XX wieku podjęła się leczenia pacjentów nowatorską metodą – postem na bazie warzyw i owoców. Widząc zaskakujące efekty, zrozumiała, że nasze zdrowie w głównej mierze zależy od stylu życia, czyli głównie od tego, co jemy i jak się ruszamy i że post oczyszczając nas z toksyn, uruchamia samoleczące mechanizmy. Dalsze lata swojej pracy zawodowej poświęciła upowszechnianiu tej prawdy, co zostało uwieńczone opracowaniem diety dr Ewy Dąbrowskiej®, przelaniem na papier doświadczeń w formie publikacji oraz powołaniem w 2018 roku Instytutu Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej. Prowadzi działalność publicystyczną i sprawuje nadzór lekarski w certyfikowanych ośrodkach propagujących post warzywno-owocowy.

Opublikowany fragment pochodzi z książki "Dieta dr Ewy Dąbrowskiej®".

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Dr Ewa Dąbrowska o poście w chorobach metaboliczne: niedoczynność tarczycy ustępuje
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.