Jabłka na szarlotkę. Przepis siostry Anastazji

(Fot. pl.depositphotos.com)

Siostra Anastazja podpowiada, jak zrobić smaczne jabłka do szarlotki, jabłkowej tarty, zapiekanki z ryżu. Tak przygotowane jabłka są również świetnym uzupełnieniem naleśników, omletów i mogą być podane jako samodzielny deser.

Jak krok po kroku zrobić pyszne jabłka do ciasta?

Składniki:

  • 3 kg jabłek (np. antonówek)
  • sok z 1 cytryny
  • ¼ szklanki wody
  • cukier (wg gustu)

Poznaj także inne przepisy z książki "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji"

Przygotowanie:

Jabłka należy obrać, pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny. Następnie trzeba je przełożyć do garnka z wodą i prażyć chwilę pod przykryciem. Następnie należy dodać cukier i jeszcze chwilę smażyć bez przykrycia. Gorące przełożyć do słoików i pasteryzować przez około 15 minut.

DEON.PL POLECA

Jabłecznik (Fot. pl.depositphotos.com)

Jak przechowywać przetwory?

Gotowe przetwory należy przechowywać w miejscach suchych i przewiewnych (spiżarnia, piwnica). Co pewien czas należy sprawdzać, czy na powierzchni przetworu nie pojawił się nalot lub banieczki gazu, świadczące o fermentacji. Wtedy przetwory, jeżeli to możliwe, należy przeznaczyć do jak najszybszego spożycia

WAM/dm

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Jabłka na szarlotkę. Przepis siostry Anastazji
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.