Jabłka na szarlotkę. Przepis siostry Anastazji

Jabłka na szarlotkę. Przepis siostry Anastazji
(Fot. pl.depositphotos.com)

Siostra Anastazja podpowiada, jak zrobić smaczne jabłka do szarlotki, jabłkowej tarty, zapiekanki z ryżu. Tak przygotowane jabłka są również świetnym uzupełnieniem naleśników, omletów i mogą być podane jako samodzielny deser.

Jak krok po kroku zrobić pyszne jabłka do ciasta?

Składniki:

  • 3 kg jabłek (np. antonówek)
  • sok z 1 cytryny
  • ¼ szklanki wody
  • cukier (wg gustu)

Poznaj także inne przepisy z książki "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji" 

Przygotowanie:

Jabłka należy obrać, pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny. Następnie trzeba je przełożyć do garnka z wodą i prażyć chwilę pod przykryciem. Następnie należy dodać cukier i jeszcze chwilę smażyć bez przykrycia. Gorące przełożyć do słoików i pasteryzować przez około 15 minut.

Jabłecznik (Fot. pl.depositphotos.com)Jabłecznik (Fot. pl.depositphotos.com)

Jak przechowywać przetwory?

Gotowe przetwory należy przechowywać w miejscach suchych i przewiewnych (spiżarnia, piwnica). Co pewien czas należy sprawdzać, czy na powierzchni przetworu nie pojawił się nalot lub banieczki gazu, świadczące o fermentacji. Wtedy przetwory, jeżeli to możliwe, należy przeznaczyć do jak najszybszego spożycia

WAM/dm

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
s. Anastazja Pustelnik FDC, Sławomir Rusin

Przez żołądek do serca. Miliony razy

Swój pierwszy w pełni samodzielny posiłek przygotowała dopiero, gdy miała 17 lat. To było w 1967 roku, dzień po śmierci mamy. Zrobiła ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Pierwszy chleb spaliła,...

Skomentuj artykuł

Jabłka na szarlotkę. Przepis siostry Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.