Jabłka na szarlotkę. Przepis siostry Anastazji
Siostra Anastazja podpowiada, jak zrobić smaczne jabłka do szarlotki, jabłkowej tarty, zapiekanki z ryżu. Tak przygotowane jabłka są również świetnym uzupełnieniem naleśników, omletów i mogą być podane jako samodzielny deser.
Jak krok po kroku zrobić pyszne jabłka do ciasta?
Składniki:
- 3 kg jabłek (np. antonówek)
- sok z 1 cytryny
- ¼ szklanki wody
- cukier (wg gustu)
Poznaj także inne przepisy z książki "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji"
Przygotowanie:
Jabłka należy obrać, pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny. Następnie trzeba je przełożyć do garnka z wodą i prażyć chwilę pod przykryciem. Następnie należy dodać cukier i jeszcze chwilę smażyć bez przykrycia. Gorące przełożyć do słoików i pasteryzować przez około 15 minut.
Jabłecznik (Fot. pl.depositphotos.com)
Jak przechowywać przetwory?
Gotowe przetwory należy przechowywać w miejscach suchych i przewiewnych (spiżarnia, piwnica). Co pewien czas należy sprawdzać, czy na powierzchni przetworu nie pojawił się nalot lub banieczki gazu, świadczące o fermentacji. Wtedy przetwory, jeżeli to możliwe, należy przeznaczyć do jak najszybszego spożycia
WAM/dm
Skomentuj artykuł