Jak zrobić marynowaną fasolkę szparagową?

(Fot. pl.depositphotos.com)

Fasolka szparagowa jest niezastąpionym dodatkiem do obiadu.

Jak marynować fasolkę?

Składniki:

  • Fasolka
  • oliwa

Składniki zalewy:

  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • odrobina cukru kryształu

Wykonanie:

Fasolkę należy oczyścić, umyć i lekko sparzyć. Przelać zimną wodą i ułożyć na „stojąco” w słoikach. Następne trzeba zagotować zalewę z wymienionych wyżej składników i gorącą zalać słoiki z fasolką. Na wierzch każdego słoika wlać 1 łyżkę oliwy. Słoiki należy zakręcić i jeszcze pasteryzować przez 1 godz. Następnego dnia pasteryzować przez 30 minut, w trzecim dniu przez 15 minut. 

Poznaj także inne przepisy z książki "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji" 

Fasolka szparagowa (Fot. pl.depositphotos.com)

Jak pasteryzować przetwory w słoikach?

Do przechowywania przetworów należy używać słoików bez pęknięć i wyszczerbień z zakręcanymi, nieuszkodzonymi wieczkami. Słoje, słoiki, butelki przeznaczone do przechowywania przetworów koniecznie muszą być dokładnie umyte i wyparzone. 

WAM/dm

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Jak zrobić marynowaną fasolkę szparagową?
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.