Jak zrobić marynowaną fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa jest niezastąpionym dodatkiem do obiadu.
Jak marynować fasolkę?
Składniki:
- Fasolka
- oliwa
Składniki zalewy:
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
- odrobina cukru kryształu
Wykonanie:
Fasolkę należy oczyścić, umyć i lekko sparzyć. Przelać zimną wodą i ułożyć na „stojąco” w słoikach. Następne trzeba zagotować zalewę z wymienionych wyżej składników i gorącą zalać słoiki z fasolką. Na wierzch każdego słoika wlać 1 łyżkę oliwy. Słoiki należy zakręcić i jeszcze pasteryzować przez 1 godz. Następnego dnia pasteryzować przez 30 minut, w trzecim dniu przez 15 minut.
Poznaj także inne przepisy z książki "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji"
Jak pasteryzować przetwory w słoikach?
Do przechowywania przetworów należy używać słoików bez pęknięć i wyszczerbień z zakręcanymi, nieuszkodzonymi wieczkami. Słoje, słoiki, butelki przeznaczone do przechowywania przetworów koniecznie muszą być dokładnie umyte i wyparzone.
WAM/dm
Skomentuj artykuł