Jak zrobić pyszne gruszki marynowane? Przepis siostry Anastazji

Jak zrobić pyszne gruszki marynowane? Przepis siostry Anastazji
Gruszki marynowane (Fot. pl.depositphotos.com)
2 tygodnie temu

Przepis na marynowane gruszki to hit jesieni. Gruszki marynowane są świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Ich przygotowanie nie jest trudne i czasochłonne.

Jak przygotować marynowane gruszki podpowiada siostra Anastazja?

Składniki:

1 kg gruszek

sok z 1 cytryny

Składniki zalewy:

½ l octu winnego 6 proc.

20 dag cukru

½ l wody

1 laska cynamonu

kilka goździków

Poznaj także inne przepisy z książki "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji"

Gruszki marynowane (Fot. pl.depositphotos.com)Gruszki marynowane (Fot. pl.depositphotos.com)

Przygotowanie:

Gruszki należy obrać, przepołowić i wydrążyć gniazda nasienne. Następnie zanurzyć je w wodzie z sokiem cytrynowym. Wodę (½ l) zagotować z octem, cukrem, przyprawami i do wrzącej zalewy włożyć gruszki dobrze osączone z wody. Dalej gruszki trzeba gotować na wolnym ogniu przez około 3 minuty. Gdy będą „szkliste”, odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do wystygnięcia. Następnie przełożyć gruszki do słoików, a zalewę ponownie zagotować i przestudzić. Chłodną zalewą zalać gruszki w słoikach. Dobrze zakręcone słoiki pasteryzować przez około 20 minut.

Pasteryzacja

Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.

WAM/dm

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
s. Anastazja Pustelnik FDC, Sławomir Rusin
23,03 zł
32,90 zł

Przez żołądek do serca. Miliony razy

Swój pierwszy w pełni samodzielny posiłek przygotowała dopiero, gdy miała 17 lat. To było w 1967 roku, dzień po śmierci mamy. Zrobiła ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Pierwszy chleb spaliła,...

Skomentuj artykuł

Jak zrobić pyszne gruszki marynowane? Przepis siostry Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.