Jak zrobić pyszne gruszki marynowane? Przepis siostry Anastazji

Gruszki marynowane (Fot. pl.depositphotos.com)

Przepis na marynowane gruszki to hit jesieni. Gruszki marynowane są świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Ich przygotowanie nie jest trudne i czasochłonne.

Jak przygotować marynowane gruszki podpowiada siostra Anastazja?

Składniki:

1 kg gruszek

sok z 1 cytryny

Składniki zalewy:

½ l octu winnego 6 proc.

20 dag cukru

½ l wody

1 laska cynamonu

kilka goździków

Poznaj także inne przepisy z książki "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji"

Gruszki marynowane (Fot. pl.depositphotos.com)

Przygotowanie:

Gruszki należy obrać, przepołowić i wydrążyć gniazda nasienne. Następnie zanurzyć je w wodzie z sokiem cytrynowym. Wodę (½ l) zagotować z octem, cukrem, przyprawami i do wrzącej zalewy włożyć gruszki dobrze osączone z wody. Dalej gruszki trzeba gotować na wolnym ogniu przez około 3 minuty. Gdy będą „szkliste”, odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do wystygnięcia. Następnie przełożyć gruszki do słoików, a zalewę ponownie zagotować i przestudzić. Chłodną zalewą zalać gruszki w słoikach. Dobrze zakręcone słoiki pasteryzować przez około 20 minut.

Pasteryzacja

Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.

WAM/dm

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Jak zrobić pyszne gruszki marynowane? Przepis siostry Anastazji
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.