Jak zrobić pyszne gruszki marynowane? Przepis siostry Anastazji
Przepis na marynowane gruszki to hit jesieni. Gruszki marynowane są świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Ich przygotowanie nie jest trudne i czasochłonne.
Jak przygotować marynowane gruszki podpowiada siostra Anastazja?
Składniki:
1 kg gruszek
sok z 1 cytryny
Składniki zalewy:
½ l octu winnego 6 proc.
20 dag cukru
½ l wody
1 laska cynamonu
kilka goździków
Poznaj także inne przepisy z książki "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji"
Przygotowanie:
Gruszki należy obrać, przepołowić i wydrążyć gniazda nasienne. Następnie zanurzyć je w wodzie z sokiem cytrynowym. Wodę (½ l) zagotować z octem, cukrem, przyprawami i do wrzącej zalewy włożyć gruszki dobrze osączone z wody. Dalej gruszki trzeba gotować na wolnym ogniu przez około 3 minuty. Gdy będą „szkliste”, odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do wystygnięcia. Następnie przełożyć gruszki do słoików, a zalewę ponownie zagotować i przestudzić. Chłodną zalewą zalać gruszki w słoikach. Dobrze zakręcone słoiki pasteryzować przez około 20 minut.
Pasteryzacja
Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.
WAM/dm
Skomentuj artykuł