Przepis na marynowany groszek z marchewką
Marynowany groszek z marchewką to smaczny dodatek do ziemniaków, mięsa i sadzonych jaj.
Jak krok po kroku przygotować marynowany groszek?
Składniki:
1 kg marchewki
30 dag groszku zielonego
1 cytryna
Składniki zalewy:
1 l wody
1 płaska łyżka soli
Wykonanie:
Marchewkę obrać, ugotować (nie rozgotować!) i pokroić w kostkę. Następnie należy wymieszać i skropić sokiem z cytryny. Groszek, jeżeli jest surowy, również ugotować. Potem wymieszać z marchewką i przełożyć do słoików. Przygotować zalewę z wody i soli (nie gotować!) i zalać nią słoiki. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10-15 minut.
Jak przechowywać przetwory?
Gotowe przetwory należy przechowywać w miejscach suchych i przewiewnych (spiżarnia, piwnica). Co pewien czas należy sprawdzać, czy na powierzchni przetworu nie pojawił się nalot lub banieczki gazu, świadczące o fermentacji. Wtedy przetwory, jeżeli to możliwe, należy przeznaczyć do jak najszybszego spożycia.
WAM/dm
Skomentuj artykuł