Przepis na marynowany groszek z marchewką

(Fot. pl.depositphotos.com)

Marynowany groszek z marchewką to smaczny dodatek do ziemniaków, mięsa i sadzonych jaj.

Jak krok po kroku przygotować marynowany groszek?

Składniki:

1 kg marchewki

30 dag groszku zielonego

DEON.PL POLECA

1 cytryna

Składniki zalewy:

1 l wody

1 płaska łyżka soli

(Fot. pl.depositphotos.com)

Wykonanie:

Marchewkę obrać, ugotować (nie rozgotować!) i pokroić w kostkę. Następnie należy wymieszać i skropić sokiem z cytryny. Groszek, jeżeli jest surowy, również ugotować. Potem wymieszać z marchewką i przełożyć do słoików. Przygotować zalewę z wody i soli (nie gotować!) i zalać nią słoiki. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10-15 minut.

Jak przechowywać przetwory?

Gotowe przetwory należy przechowywać w miejscach suchych i przewiewnych (spiżarnia, piwnica). Co pewien czas należy sprawdzać, czy na powierzchni przetworu nie pojawił się nalot lub banieczki gazu, świadczące o fermentacji. Wtedy przetwory, jeżeli to możliwe, należy przeznaczyć do jak najszybszego spożycia.

WAM/dm

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Przepis na marynowany groszek z marchewką
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.