Szybki przepis na sos pomidorowy
Sos pomidorowy można podawać jako dodatek do wędlin, sałatek i zapiekanek. Świetnie sprawdzi się również jako uzupełnienie dań mięsnych.
Jak zrobić pyszny sos pomidorowy?
Składniki:
- 1 ½ kg pomidorów
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka płaska soli
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- kilka goździków
- papryka mielona do smaku
- ocet do smaku
Poznaj także inne przepisy z książki "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji"
Wykonanie:
Pomidory, czosnek, cebule należy oczyścić i zemleć w maszynce do mięsa. Następnie dodać pozostałe składniki. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 1-1½ godz. Następnie przetrzeć przez sitko, doprawić i przelać do słoików. Dobrze zakręcone słoiki gotować przez 10-15 minut.
Jak pasteryzować przetwory w słoikach?
Do przechowywania przetworów należy używać słoików bez pęknięć i wyszczerbień z zakręcanymi, nieuszkodzonymi wieczkami. Słoje, słoiki, butelki przeznaczone do przechowywania przetworów koniecznie muszą być dokładnie umyte i wyparzone.
WAM/dm
Skomentuj artykuł