Szybki przepis na sos pomidorowy

Sos pomidorowy (Fot. pl.depositphotos.com)

Sos pomidorowy można podawać jako dodatek do wędlin, sałatek i zapiekanek. Świetnie sprawdzi się również jako uzupełnienie dań mięsnych.

Jak zrobić pyszny sos pomidorowy?

Składniki:

  • 1 ½ kg pomidorów
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka płaska soli
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • kilka goździków
  • papryka mielona do smaku
  • ocet do smaku

Poznaj także inne przepisy z książki "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji"

Wykonanie:

Pomidory, czosnek, cebule należy oczyścić i zemleć w maszynce do mięsa. Następnie dodać pozostałe składniki. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 1-1½ godz. Następnie przetrzeć przez sitko, doprawić i przelać do słoików. Dobrze zakręcone słoiki gotować przez 10-15 minut.

DEON.PL POLECA

Sos pomidorowy (Fot. pl.depositphotos.com)

Jak pasteryzować przetwory w słoikach?

Do przechowywania przetworów należy używać słoików bez pęknięć i wyszczerbień z zakręcanymi, nieuszkodzonymi wieczkami. Słoje, słoiki, butelki przeznaczone do przechowywania przetworów koniecznie muszą być dokładnie umyte i wyparzone.

WAM/dm

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Szybki przepis na sos pomidorowy
Komentarze (1)
AP
~Adam Pera
11 września 2021, 19:13
90 minut to ma być szybki sos? Ktoś tu chyba przesadził.