Szybki przepis na sos pomidorowy

Szybki przepis na sos pomidorowy
Sos pomidorowy (Fot. pl.depositphotos.com)

Sos pomidorowy można podawać jako dodatek do wędlin, sałatek i zapiekanek. Świetnie sprawdzi się również jako uzupełnienie dań mięsnych.

Jak zrobić pyszny sos pomidorowy?

Składniki:

  • 1 ½ kg pomidorów
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka płaska soli
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • kilka goździków
  • papryka mielona do smaku
  • ocet do smaku

Poznaj także inne przepisy z książki "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji"

Wykonanie:

Pomidory, czosnek, cebule należy oczyścić i zemleć w maszynce do mięsa. Następnie dodać pozostałe składniki. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około  1-1½ godz. Następnie przetrzeć przez sitko, doprawić i przelać do słoików. Dobrze zakręcone słoiki gotować przez 10-15 minut.

Sos pomidorowy (Fot. pl.depositphotos.com)Sos pomidorowy (Fot. pl.depositphotos.com)

Jak pasteryzować przetwory w słoikach?

Do przechowywania przetworów należy używać słoików bez pęknięć i wyszczerbień z zakręcanymi, nieuszkodzonymi wieczkami. Słoje, słoiki, butelki przeznaczone do przechowywania przetworów koniecznie muszą być dokładnie umyte i wyparzone. 

WAM/dm

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
s. Anastazja Pustelnik FDC, Sławomir Rusin

Przez żołądek do serca. Miliony razy

Swój pierwszy w pełni samodzielny posiłek przygotowała dopiero, gdy miała 17 lat. To było w 1967 roku, dzień po śmierci mamy. Zrobiła ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Pierwszy chleb spaliła,...

Skomentuj artykuł

Szybki przepis na sos pomidorowy
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.