Jak zrobić botwinkę do zupy?
Botwinka jest doskonała na ciepło i zimno. Na barszczyk. Pyszna i zdrowa jako dodatek do sałatek.
Jak przygotować botwinkę z buraczków?
Składniki:
- buraczki młode z listkami (dowolna ilość)
- 1 cytryna
- sól do smaku
- oliwa (na każdy słoik 1 łyżeczka)
- woda (dowolna ilość)
Poznaj także inne przepisy z książki "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji"
Przygotowanie:
Buraczki należy umyć, oczyścić razem z listkami i pokroić. Następnie zależy zagotować wodę, posolić, dodać sok z cytryny i pokrojoną botwinkę. Chwilę gotować. Całość przełożyć do słoików, dodać do każdego 1 łyżeczkę oliwy. Dobrze zakręcić. Słoiki pasteryzować około 10-15 minut. Tak przygotowaną botwinkę należy przechowywać w chodnym i ciemnym miejscu.
Zupa botwinkowa (Fot. pl.depositphotos.com)
Pasteryzacja
Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.
WAM/dm
Skomentuj artykuł