Siostry zakonne odbudowały zrujnowany klasztor i otworzyły fabrykę czekolady
W roku 1875 siostry trapistki przybyły do zrujnowanego pocysterskiego opactwa Bonneval znajdującego się na południu Francji. Chcąc finansowo utrzymać klasztor postanowiły otworzyć fabrykę czekolady, która produkuje słodkości do dziś.
Historia opactwa Bonneval sięga roku 1143. Biskup miasta Cahors, Guillaume de Calmont d'Olt sprowadził do miejscowości siedmiu cysterskich mnichów. Po niedługim czasie, wraz z dużą ilością powołań, społeczność cysterska wzbogaciła się. Mnisi postanowili wybudować klasztor, który powstał w dolinie „bona val” („dobra dolina”) na terenie dawnej prowincji Rouergue.
Upadek klasztoru cystersów
Okres świetności opactwa Bonneval przypadł na XII i XIII wiek. Liczne konflikty zbrojne Francji na przestrzeni od XIV do XVII wieku doprowadziły jednak do znacznego osłabienia klasztoru.
Słabnący z roku na rok cystersi nie byli w stanie jak dotąd pomagać biednej lokalnej społeczności, co doprowadziło do zamieszek i buntów. W Wielki Czwartek 1791 roku tłum żebraków zbuntował się przeciw cystersom, w wyniku czego zakonnicy musieli opuścić klasztorne mury.
Opactwo Bonneval zostało w kolejnych latach podzielone i sprzedane, a w jego pobliżu powstał kamieniołom. Nieużywany klasztor z biegiem czasu popadł w ruinę.
Siostry ratują opactwo
Dopiero w roku 1875 siostry trapistki za prośbą biskupa Rodez odbudowały zrujnowany klasztor i zamieszkały w nim. Opactwo Bonneval otoczone jest pagórkami, więc zakonnice nie mogły uprawiać ziemi, aby zapewnić sobie niezależność finansową.
Postanowiły więc wybudować fabrykę czekolady. Niezbędne to pracy maszyny były zasilane przez płynącą blisko klasztoru rzekę.
Trapistki, których reguła brzmi „ora et labora” (módl się i pracuj) codziennie pomiędzy siedmioma nabożeństwami zajmują się wytwarzaniem czekolady, pakowaniem jej i sprzedawaniem.
Wyroby zakonnic zostały docenione i nagrodzone w wielu konkursach, a praca, którą każdego dnia wykonują siostry jest godna podziwu.
Źródło: churchpop.com / tk
Skomentuj artykuł