Jad kiełbasiany w sardynkach. Nie żyje jedna osoba, 16 zatrutych

Fot. depositphotos.com
PAP / tk

Właściciel restauracji w Bordeaux (Francja) został oskarżony o narażenie życia, sprzedaż skażonej lub toksycznej żywności oraz nieumyślne spowodowanie śmierci w związku z dochodzeniem wszczętym we wrześniu w sprawie 16 przypadków zatrucia jadem kiełbasianym, w tym jednej ofiary śmiertelnej – poinformowała agencja AFP.

Jad kiełbasiany w sardynkach

Jak poinformowało AFP, w restauracji na początku września serwowano domowe sardynki w puszce, którymi zatruło się 16 klientów, głównie obcokrajowców. Wśród nich była 32-letnia obywatelka Grecji, która zmarła.

Dochodzenie ujawniło „różne naruszenia higieny sanitarnej przez kierownika zakładu, w szczególności w odniesieniu do przygotowywania domowych przetworów”, które spowodowały, że w serwowanych sardynkach był jad kiełbasiany.

Właścicielowi restauracji grozi kara od dwóch do pięciu lat pozbawienia wolności i grzywna w wysokości od 45 do 600 tys. euro.

Źródło: PAP / tk

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Jad kiełbasiany w sardynkach. Nie żyje jedna osoba, 16 zatrutych
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.