Rośnie produkcja żywności ekologicznej
Wartość produkcji ekologicznej na świecie szacowana jest na 55 mld euro (2013 r.), liderem są Stany Zjednoczone, które wytwarzają 43 proc. ekologicznej żywności. Polska na razie jest daleko w tyle.
Według lutowego raportu Reaserch Institute of Organic Agriculture, na który powołuje się Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, w 2013 roku globalna wartość produkcji ekologicznej osiągnęła 55 mld euro, a w Stanach Zjednoczonych - 24,3 mld euro. Kolejne pozycje zajmują Niemcy z produkcją ekologiczną 7,6 mld euro, Francja - 4,4 mld euro oraz Chiny 2,4 mld euro.
Według szacunków ekspertów, rynek żywności ekologicznej w Polsce jest wart ok. 600 mln zł.
Wartość rynku produktów ekologicznych w UE osiągnęła ponad 22,2 mld euro (40 proc. udział), co oznacza 6 proc. przyrost wobec 2012 roku.
W 2013 roku było na świecie około 2 mln producentów ekologicznych, w tym: w Indiach: 650 tys., Ugandzie: 189,6 tys., Meksyku: 169,7 tys.
Pod koniec 2013 r. areał przeznaczony pod tę produkcję bez nawozów sztucznych i innych środków chemicznych był na poziomie 43,1 mln ha. Najwięcej upraw znajdowało się w Australii: 17,2 mln ha (głównie pod wypas), w Argentynie: 3,2 mln ha oraz USA: 2,2 mln ha.
W UE znajduje się około 1/3 globalnego ekologicznego areału, tj. 11,5 mln ha, w tym najwięcej w Hiszpanii: 1,6 mln ha, Włoszech 1,3 mln ha i Francji oraz Niemczech: po 1,1 mln ha. W Polsce uprawy ekologiczne zajmują 650 tys. ha, stanowi to 2,2 proc. areału gruntów rolnych.
W UE najwięcej areału pod uprawy ekologiczne jest w Austrii - 19,5 proc. oraz w Szwecji - 16,3 proc.
Warto zauważyć, że jednocześnie rośnie powierzchnia upraw genetycznie modyfikowanych. W 2014 r. w stosunku do 2013.r wzrosła o 3,6 proc. (o 6,3 mln ha) do 181,5 mln ha. Najwięcej takich upraw znajduje się w Stanach Zjednoczonych (ok. 73 mln ha). Ponadto uprawy GMO zajmują duże powierzchnie w Argentynie (ponad 24 mln ha) i w Hiszpanii.
Skomentuj artykuł