KentuckyFriedIdiot / youtube.com / pk
Awokado. Jeden z najzdrowszych owoców. Nic dziwnego, że coraz więcej rodziców sięga po niego, by urozmaicić dietę swoich pociech. Kiedy jednak charakterystyczny smak awokado nie przypadnie dziecku do gustu, pojawia się problem.
Awokado. Jeden z najzdrowszych owoców. Nic dziwnego, że coraz więcej rodziców sięga po niego, by urozmaicić dietę swoich pociech. Kiedy jednak charakterystyczny smak awokado nie przypadnie dziecku do gustu, pojawia się problem.
slo
Prosty przepis na chłodnik z awokado i ogórka idealny na gorące dni.
Prosty przepis na chłodnik z awokado i ogórka idealny na gorące dni.
apio / DEON.pl
Owoce awokado stają się coraz bardziej popularne w naszej kuchni, i dobrze, bo zawierają wiele cennych składników: nienasycone kwasy tłuszczowe (23,5 proc.), nieco białka (2 proc.), prowitaminę A (karoten), witaminy B_{1}, B_{2}, C, H (biotyna), K i PP, dużo witaminy E, bardzo dużo potasu i niewiele wapnia, fosforu i żelaza. Miąższ awokado zawiera 3,4 proc. węglowodanów. Owoce te zaleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz ze skłonnością do anemii. Awokado wskazane jest również przy nadkwasocie żołądka, ponieważ zmniejsza kwasowość soku żołądkowego. Ale uwaga: awokado jest tłuste, a więc bardzo kaloryczne (100 g - 233 kcal).
Owoce awokado stają się coraz bardziej popularne w naszej kuchni, i dobrze, bo zawierają wiele cennych składników: nienasycone kwasy tłuszczowe (23,5 proc.), nieco białka (2 proc.), prowitaminę A (karoten), witaminy B_{1}, B_{2}, C, H (biotyna), K i PP, dużo witaminy E, bardzo dużo potasu i niewiele wapnia, fosforu i żelaza. Miąższ awokado zawiera 3,4 proc. węglowodanów. Owoce te zaleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz ze skłonnością do anemii. Awokado wskazane jest również przy nadkwasocie żołądka, ponieważ zmniejsza kwasowość soku żołądkowego. Ale uwaga: awokado jest tłuste, a więc bardzo kaloryczne (100 g - 233 kcal).