Wiadomo, jak cukrzyca sprzyja chorobie Alzheimera

(Fot. pl.depositphotos.com)
PAP/dm

Przewlekle podwyższony poziom glukozy we krwi upośledza wydajność pamięci roboczej mózgu i zmienia sposób jej funkcjonowania - donosi pismo „Communications Biology”.

- Cukrzyca jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju choroby Alzheimera, ale nie jest jasne, dlaczego - tłumaczy autor badań, prof. James Hyman z University of Nevada w Las Vegas.

- Wykazujemy, że główna cecha cukrzycy, hiperglikemia, upośledza aktywność neuronalną w sposób podobny do tego, który obserwuje się w przedklinicznych modelach choroby Alzheimera. To pierwszy dowód na to, że zmiany aktywności nerwowej spowodowane hiperglikemią nakładają się na to, co obserwuje się w chorobie Alzheimera - dodaje.

DEON.PL POLECA

Projekt badawczy jest kontynuacją sześcioletniej współpracy między Hymanem i współautorem, prof. Jeffersonem Kinneyem z Department of Brain Health UNLV. Naukowcy chcieli lepiej zrozumieć, dlaczego cukrzyca może zwiększać ryzyko choroby Alzheimera.

- Ponieważ liczba diagnoz choroby Alzheimera gwałtownie rośnie, a zapadalność na cukrzycę i stan przedcukrzycowy wzrosła, niezwykle ważne jest, abyśmy zrozumieli, co łączy te dwa zaburzenia - powiedział Kinney.

Naukowcy odkryli, że dwie części mózgu, które są kluczowe dla tworzenia i odzyskiwania wspomnień - hipokamp i przedni zakręt obręczy - były nadmiernie połączone lub nadmiernie zsynchronizowane. Kiedy nadchodził czas, aby zapamiętać prawidłowe informacje i wykonać zadanie, te dwie części mózgu - na które wpływa we wczesnym stadium rozwoju choroba Alzheimera - nadmiernie komunikowały się ze sobą, wywołując błędy.

- Wiemy, że synchronizacja jest ważna dla współpracy różnych części mózgu. Ale coraz częściej odkrywamy, że kluczem do synchronizacji neuronowej jest to, że musi się to wydarzyć we właściwym czasie i musi się to dziać pod kontrolą - powiedział Hyman. - Czasami jest po prostu zbyt dużo „rozmów” między pewnymi obszarami i uważamy, że prowadzi to między innymi do problemów z pamięcią - mówi.

- Możliwe, że u pacjentów z chorobą Alzheimera występuje nadmierne połączenie w pewnych obszarach, w których powinna istnieć elastyczność. W modelach w naszym badaniu widzimy na to dowody w czasie rzeczywistym w kluczowych momentach - dodał naukowiec.

To najnowsze odkrycie nie tylko dostarcza nowych informacji na temat aktywności mózgu w modelu hiperglikemii, ale także stanowi dodatkowy ważny parametr, którą można wykorzystać w dalszych badaniach.

- Naszym następnym krokiem jest połączenie markerów biochemicznych i danych elektrofizjologicznych w celu przetestowania roli określonych mechanizmów i potencjalnych metod leczenia - powiedział Kinney.

PAP/dm

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Wiadomo, jak cukrzyca sprzyja chorobie Alzheimera
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.