Małe dzieci jedzą za dużo soli i cukru

(fot. Jickel / flickr.com)
slo

90 proc. dzieci w wieku od roku do trzech lat je za dużo soli, 80 proc. za dużo cukru, ich dieta jest zbyt uboga w wapń i witaminę D - wynika z badań zaprezentowanych w środę na konferencji prasowej w Warszawie. Dzieci bardzo wcześnie uczą się nawyków żywieniowych rodziców - podkreślają eksperci.

Z badania wynika także, że jedynie 45,5 proc. dzieci w wieku od roku do trzech lat ma prawidłowy indeks BMI (wskaźnik masy ciała). U 12,5 proc. dzieci stwierdzono niedobór, a u 14,5 proc. - znaczny niedobór masy ciała. Nadwagę i otyłość ma odpowiednio 14,5 proc. i 13 proc. dzieci. Podkreślono, że masa ciała dziecka jest odzwierciedleniem niezbilansowanej diety.

DEON.PL POLECA

Uznała, że rodzice powinni zwracać większą uwagę, czy ich dieta jest urozmaicona, czy jest lekkostrawna, bogata w warzywa, produkty zbożowe, mleczne, owoce. Przypomniała, że najlepsze są produkty naturalne, mało przetworzone lub specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla małych dzieci. W nich zawartość cukru i soli jest redukowana.

Weker podkreśliła, że nadmiar soli łączy się z rozwojem nadciśnienia tętniczego, zaburzeniami związanymi z chorobami układu krwionośnego. Z kolei nadmiar cukru to prosta droga do otyłości. Wyjaśniła, że witamina D wpływa na gospodarkę mineralną całego organizmu - jej ilość przekłada się na prawidłowy rozwój kośćca, ale ma także wpływ na naczynia krwionośne. Niedobór wapnia w dzieciństwie zwiększa ryzyko osteoporozy w późniejszym wieku.

Prof. Piotr Socha z Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie zwrócił uwagę, że większość małych dzieci jest przekarmiana. Podkreślił, że dziecko w tym wieku powinno jeść 4-5 razy dziennie, z czego trzy posiłki powinny być większe. - Natomiast dzieci jedzą kilkanaście razy w ciągu dnia. Podawane są im owoce, chrupki, słodycze - zaznaczył. Podkreślił, że nabyta w dzieciństwie otyłość jest trudniejsza do zrzucenia. Ocenił, że najlepszym napojem dla dzieci jest woda, a soki zawierają dużo cukru.

Badanie "Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce" przeprowadzono na reprezentatywnej próbie 400 dzieci w wieku 13-36 miesięcy. Badanie zostało przygotowane przez Fundację Nutricia we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Małe dzieci jedzą za dużo soli i cukru
Komentarze (1)
J
joan
7 października 2011, 14:49
Problem nadmiaru cukru to (oprócz oczywiście słodyczy) soki i jogurty. Rodzice często uważają, że to bardzo zdrowe produkty a one właśnie zawierają masę cukru.