Nie taki tłuszcz straszny jak go malują

(Fot. pl.fotolia.com)
Oleofarm

Tłuszcze występują w codziennej diecie człowieka. Są ważnym elementem pokarmu, który dostarcza potrzebnej ilości energii. Aby wybrać odpowiedni rodzaj tłuszczów warto wiedzieć, jakie rodzaje mają prozdrowotne właściwości, a których należy unikać.

Tłuszcze, inaczej lipidy, pełną istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Dzielą się na nasycone i nienasycone (jednonienasycone i wielonienasycone). Występują one w wielu produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego.

DEON.PL POLECA

 

 

Są niezastąpionym składnikiem pokarmu dla ludzi. Tłuszcze o wysokiej jakości odżywczej wspierają m.in. działanie systemu nerwowego, obniżają poziom cholesterolu, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu struktur błon komórkowych. Chronią ponadto narządy wewnętrzne przed uszkodzeniem oraz uczestniczą w procesie przyswajania witamin A, D, E, K.

Spożywane przez nas tłuszcze znacznie różnią się między sobą wartością odżywczą i wpływem na nasze zdrowie. Dawniej tłuszcze uchodziły za niepożądany element diety, przez co były często wykluczane z menu. Okazuje się, że nie wszystkich tłuszczy należy unikać. Niektóre z nich stanowią niezbędny element dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Tłuszcze nasycone to szeroka grupa kwasów tłuszczowych, odpowiedzialnych m.in. za poziom cholesterolu w organizmie. Poziom ich maksymalnego spożycia nie powinien być większy niż 10% energii z dziennej racji pokarmowej. Stąd radzi się ograniczyć niekorzystne tłuszcze mięsne, olej palmowy oraz słodycze i ciasta. Warto wybierać nabiał o obniżonej zawartości tłuszczów, spożywać tłuszcze roślinne oraz chude mięso.

DEON.PL POLECA


Tłuszcze trans to najbardziej niebezpieczny dla zdrowia typ tłuszczy. Potocznie określane są jako "cichy zabójca", gdyż to właśnie one wymieniane są w gronie głównych czynników, wywołujących choroby cywilizacyjne. Tłuszcze trans są jednym z rodzajów tłuszczów nienasyconych. Konfiguracja trans zmienia kształt cząsteczki co jest przyczyną przekształcenia ich metabolizmu na niekorzystny dla naszego zdrowia. Przyczyniają się do powstawania zatorów w tętnicach, wylewów, zawałów serca, jak również niszczą układ pokarmowy i zwiększają możliwość zachorowania na raka jelita grubego. Należy pamiętać, że niekorzystne tłuszcze mogą również powstać w warunkach domowych, podczas podgrzewania olejów roślinnych (przede wszystkim zimnotłoczonych) w wysokich temperaturach.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, to inaczej wielonasycone kwasy tłuszczowe. Należą do nich kwasy z rodziny omega-3 i omega-6, które z punktu widzenia żywienia człowieka, są najważniejszymi spośród tłuszczy. Wchodzą one w skład struktur błon komórkowych. Organizm człowieka sam nie jest w stanie ich wytwarzać, dlatego muszą być dostarczane wraz z dietą, zarówno u osób najmłodszych, jak i dorosłych.

Kwasy z grupy omega-3 występują w tłuszczu rybim oraz w zimnotłoczonych olejach roślinnych, zwłaszcza w oleju z pestek dzikiej róży, lnianym, konopnym czy z orzechów włoskich. Zapotrzebowanie na kwasy omega-3 wzrasta szczególnie w okresie ciąży, dlatego bardzo ważne jest, aby dostarczać odpowiednią ich ilość zarówno ciężarnym, jak i matkom karmiącym. Omega-3 odgrywają istotą rolę także w diecie dzieci, gdyż NNKT wpływają korzystnie na ich prawidłowy rozwój oraz wzrost. Taka zbilansowana dieta najmłodszych, przyczyni się do ich prawidłowego rozwoju intelektualnego oraz fizycznego.

Kwasy omega-6 dostarczane są do organizmu człowieka w znacznych ilościach wraz z pożywieniem, dlatego nie grozi nam ich niedobór. W dużej mierze występują one w oleju słonecznikowym, kukurydziany, z pestek dyni, a także w mięsie. Standardowa europejska dieta w nadmiernej ilości dostarcza kwasów omega-6, podczas gdy ilość kwasów z grupy omega-3 jest bardzo niska. Skutkuje to zaburzonym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega-6 : omega-3, który wynosi średnio 20:1, podczas gdy zalecana proporcja powinna mieścić się w przedziale od 4:1 do 2:1. Na 4 do 2 części kwasów omega-6 powinna przypadać 1 część kwasów omega-3.

Kwasy omega-9 (inaczej kwasy jednonienasycone) stanowią kolejną grupę dobrych tłuszczy. Odgrywają one istotną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, dlatego warto włączyć je zwłaszcza do diety dorosłych członków rodziny. Kwasy jednonienasycone wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu (frakcji LDL), podwyższając jednocześnie poziom frakcji HDL (tzw. dobry cholesterol). W związku z tym ich regularne spożywanie sprzyja profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Źródłem omega-9 są oleje: arachidowy, rzepakowy, z awokado czy oliwę z oliwek.

Tłuszcze spełniają w organizmie wiele funkcji, więc warto zadbać o to, by i one znalazły stałe miejsce w zdrowej, zbilansowanej diecie. Należy jednak pamiętać, że przyjmowanie zbyt dużej ilości tłuszczy, może być przyczyną nadwagi, która z kolei wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie. Warto zwrócić szczególną uwagę na rodzaj tłuszczu jaki znajduje się w naszym menu. Ograniczmy tłuszcze zwierzęce oraz z rodzaju trans. W zamian wybierajmy tłuszcze nienasycone, których źródłem są np. oleje roślinne.

Posiadają one przewagę nad olejami rybimi, ponieważ z roślinnego kwasu omega-3 (kwas alfa-linolenowy) w organizmie wytwarzane są dwa pozostałe kwasy omega-3: EPA i DHA, które są obecne w rybach. Reakcja nie zachodzi jednak w drugą stronę. Z rybich kwasów omega-3: DHA i EPA organizm nie jest w stanie wytworzyć kwasu alfa-linolenowego. W dużej mierze znajduje się on w siemieniu lnianym.

Warto pamiętać, że roślinne źródła kwasów tłuszczowych są wolne od zanieczyszczeń metalami ciężkimi, jak np. rtęć, która kumuluje się w wątrobach ryb. Żeby zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, najlepiej stosować oleje zimnotłoczone.

Materiał sponsorowany

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.