Post to więcej niż dieta. Od czego zacząć?

(fot. shutterstock.com)
Beata Dąbrowska

Dieta to wędrówka w głąb siebie: wyciszając organizm, wyciszajmy też siebie samych, poświęćmy ten czas na zbliżenie się do samych siebie, do tych spraw, które były w nas zagłuszane przez pośpiech, stres, nadmiar. Podstawą zmiany jest działanie zgodne z naturą człowieka: aby zatem uzyskać trwałe efekty, musimy podejść do tematu holistycznie, poddając zmianie tak ciało, jak i duszę i ducha.

 

Istota postu

Podstawą naszego postu będzie głodówka lecznicza, czyli odcięcie lub ograniczenie ilości dostarczanego pokarmu (cukru, białka, tłuszczu) w celu zmuszenia organizmu do odżywiania wewnętrznego, zwanego endogennym.

Oczywiście, każda osoba powinna zbadać i określić możliwości swojego organizmu. Dieta jest procesem indywidualnym; podejmowana jest z różnego powodu, wymaga dużej samodyscypliny, motywacji i wiary. Dr Dąbrowska podkreśla, że nasze nastawienie, stosunek do samych siebie, do innych ludzi, do otaczającej nas rzeczywistości oraz do samej kuracji warzywno-owocowej jest istotą powodzenia wprowadzanych zmian.

CZYTAJ: Adwent to dobry czas na posty i wyrzeczenia. Zrób to z głową! »

Podstawą zmiany jest działanie zgodne z naturą człowieka: aby zatem uzyskać trwałe efekty, musimy podejść do tematu holistycznie, poddając zmianie tak ciało, jak i duszę i ducha. Istotą tej zmiany jest upraszczanie: dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej jest bardzo prosta! Nie należy bowiem poprawiać natury, np. poprzez rafinowanie żywności, przetwarzanie jej w wysokiej temperaturze, zabezpieczanie środkami chemicznymi - to wszystko prowadzi do zaburzenia równowagi pomiędzy człowiekiem a naturą.

Dieta dr Dąbrowskiej to zatem także wędrówka w głąb siebie: wyciszając organizm, wyciszajmy też siebie samych, poświęćmy ten czas na zbliżenie się do samych siebie, do tych spraw, które były w nas zagłuszane przez pośpiech, stres, nadmiar.

Zasady stosowania diety

W trakcie postu nie przekraczamy 800 kcal dziennie (400-600 kcal to uśredniona wartość kaloryczna). Nie spożywamy glutenu, mleka, zbóż, jajek.

Lista zakupów na pierwsze dni diety dla jednej osoby:

  • brokuł
  • 1 kg brukselki
  • 2 kg buraków na zakwas
  • 4 cebule
  • mała cukinia
  • 2 cytryny
  • 2 główki czosnku
  • granat
  • 2 grejpfruty
  • 4 jabłka
  • jarmuż
  • kalafior
  • kalarepa
  • mała kapusta
  • czerwona
  • kapusta kiszona (lub biała do kiszenia)
  • kapusta pekińska
  • kapusta włoska
  • kiełki (lub nasiona
  • na kiełki)
  • kiwi
  • koperek
  • 6 marchewek
  • ocet jabłkowy
  • kilka ogórków gruntowych
  • ogórki kiszone (lub ogórki gruntowe do kiszenia)
  • 2 papryki
  • natka pietruszki
  • 3 średnie pomidory K por
  • ulubione przyprawy
  • pęczek rzodkiewki
  • seler
  • seler naciowy
  • sól kłodawska lub
  • himalajska
  • ulubione zioła

Uwaga!

Post, w przypadku osób, które przyjmują leki, powinien być prowadzony pod kontrolą medyczną w ośrodku bądź przy ścisłej konsultacji z lekarzem lub dietetykiem, ponieważ przyjmowanie leków w trakcie postu lub ich odstawianie może powodować niepożądane konsekwencje.

Cukrzyca typu 1 lub 2, która wiąże się z przyjmowaniem insuliny, wymaga warunków szpitalnych i przeprowadzenia postu pod kontrolą lekarza.

Warto przed postem wykonać podstawowe badania - szczegółowo opisane są one tutaj<<. Podstawowa diagnostyka pozwala nam na bezpieczne przygotowanie się do przejścia postu.


POSTU nie powinny podejmować :

  • kobiety w ciąży i karmiące piersią,
  • małe dzieci i dziewczęta w okresie dojrzewania,
  • osoby w trakcie terapii sterydami lub cytostatykami,
  • osoby mające lęk przed dietą lub podejmujące post pod wpływem innych,
  • osoby z krańcową niewydolnością narządów wewnętrznych i w zaawansowanym stadium chorób nowotworowych,
  • autoagresywną niedoczynnością nadnerczy (choroba Addisona),
  • osoby w stanach związanych ze wzmożonym metabolizmem (jak nadczynność tarczycy),
  • osoby z czynną gruźlicą,
  • osoby po transplantacjach narządów (nerek, wątroby, serca, itp.).


Czego należy się NIE BAĆ: kryzys ozdrowieńczy podczas postu

Objawy "kryzysów ozdrowieńczych" mogą występować na początku diety i są bardzo indywidualne, ustępują samodzielnie i nie wymagają pomocy lekarskiej. Są one wynikiem nadmiernej detoksykacji organizmu i włączających się procesów oczyszczania się z nich.

U pacjentów cierpiących na choroby gastryczne na początku diety może wystąpić biegunka, która jest wyrazem złuszczania starego, zwyrodniałego nabłonka jelit wraz z równoczesną regeneracją zdrowego nabłonka. Czas naprawy wynosi zaledwie 36 godzin.   Od tego momentu pacjenci zwykle mogą już jeść surowe warzywa i owoce bez żadnych dolegliwości.

W przypadku utajonych ognisk bakterii w czasie diety mogą nasilić się objawy zapalne: dreszcze, gorączka, ból, obrzęk, zaczerwienienie, wzrost OB, przeciwciał, białka zapalne itp. Objawy te po kilku dniach samoistnie ustępują i są korzystne - świadczą o większej aktywności układu immunologicznego w rozpoznawaniu i niszczeniu bakterii.

Po kryzysach obserwuje się najczęściej stopniową poprawę samopoczucia i ustępowanie chorób.

Podczas diety zaleca się suplementację witaminą D3 oraz magnezem z witaminą B6.

Przepisy i szczegółowe porady dotyczące stosowania diety dr Ewy Dąbrowskiej znajdziecie w książce Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy. Po więcej informacji zapraszamy również na stronę ewadabrowska.pl.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Post to więcej niż dieta. Od czego zacząć?
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.