Post to więcej niż dieta. Od czego zacząć?
Dieta to wędrówka w głąb siebie: wyciszając organizm, wyciszajmy też siebie samych, poświęćmy ten czas na zbliżenie się do samych siebie, do tych spraw, które były w nas zagłuszane przez pośpiech, stres, nadmiar. Podstawą zmiany jest działanie zgodne z naturą człowieka: aby zatem uzyskać trwałe efekty, musimy podejść do tematu holistycznie, poddając zmianie tak ciało, jak i duszę i ducha.
Istota postu
Podstawą naszego postu będzie głodówka lecznicza, czyli odcięcie lub ograniczenie ilości dostarczanego pokarmu (cukru, białka, tłuszczu) w celu zmuszenia organizmu do odżywiania wewnętrznego, zwanego endogennym.
Oczywiście, każda osoba powinna zbadać i określić możliwości swojego organizmu. Dieta jest procesem indywidualnym; podejmowana jest z różnego powodu, wymaga dużej samodyscypliny, motywacji i wiary. Dr Dąbrowska podkreśla, że nasze nastawienie, stosunek do samych siebie, do innych ludzi, do otaczającej nas rzeczywistości oraz do samej kuracji warzywno-owocowej jest istotą powodzenia wprowadzanych zmian.
CZYTAJ: Adwent to dobry czas na posty i wyrzeczenia. Zrób to z głową! »
Podstawą zmiany jest działanie zgodne z naturą człowieka: aby zatem uzyskać trwałe efekty, musimy podejść do tematu holistycznie, poddając zmianie tak ciało, jak i duszę i ducha. Istotą tej zmiany jest upraszczanie: dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej jest bardzo prosta! Nie należy bowiem poprawiać natury, np. poprzez rafinowanie żywności, przetwarzanie jej w wysokiej temperaturze, zabezpieczanie środkami chemicznymi - to wszystko prowadzi do zaburzenia równowagi pomiędzy człowiekiem a naturą.
Dieta dr Dąbrowskiej to zatem także wędrówka w głąb siebie: wyciszając organizm, wyciszajmy też siebie samych, poświęćmy ten czas na zbliżenie się do samych siebie, do tych spraw, które były w nas zagłuszane przez pośpiech, stres, nadmiar.
Zasady stosowania diety
W trakcie postu nie przekraczamy 800 kcal dziennie (400-600 kcal to uśredniona wartość kaloryczna). Nie spożywamy glutenu, mleka, zbóż, jajek.
Lista zakupów na pierwsze dni diety dla jednej osoby:
- brokuł
- 1 kg brukselki
- 2 kg buraków na zakwas
- 4 cebule
- mała cukinia
- 2 cytryny
- 2 główki czosnku
- granat
- 2 grejpfruty
- 4 jabłka
- jarmuż
- kalafior
- kalarepa
- mała kapusta
- czerwona
- kapusta kiszona (lub biała do kiszenia)
- kapusta pekińska
- kapusta włoska
- kiełki (lub nasiona
- na kiełki)
- kiwi
- koperek
- 6 marchewek
- ocet jabłkowy
- kilka ogórków gruntowych
- ogórki kiszone (lub ogórki gruntowe do kiszenia)
- 2 papryki
- natka pietruszki
- 3 średnie pomidory K por
- ulubione przyprawy
- pęczek rzodkiewki
- seler
- seler naciowy
- sól kłodawska lub
- himalajska
- ulubione zioła
Uwaga!
Post, w przypadku osób, które przyjmują leki, powinien być prowadzony pod kontrolą medyczną w ośrodku bądź przy ścisłej konsultacji z lekarzem lub dietetykiem, ponieważ przyjmowanie leków w trakcie postu lub ich odstawianie może powodować niepożądane konsekwencje.
Cukrzyca typu 1 lub 2, która wiąże się z przyjmowaniem insuliny, wymaga warunków szpitalnych i przeprowadzenia postu pod kontrolą lekarza.
Warto przed postem wykonać podstawowe badania - szczegółowo opisane są one tutaj<<. Podstawowa diagnostyka pozwala nam na bezpieczne przygotowanie się do przejścia postu.
POSTU nie powinny podejmować :
- kobiety w ciąży i karmiące piersią,
- małe dzieci i dziewczęta w okresie dojrzewania,
- osoby w trakcie terapii sterydami lub cytostatykami,
- osoby mające lęk przed dietą lub podejmujące post pod wpływem innych,
- osoby z krańcową niewydolnością narządów wewnętrznych i w zaawansowanym stadium chorób nowotworowych,
- autoagresywną niedoczynnością nadnerczy (choroba Addisona),
- osoby w stanach związanych ze wzmożonym metabolizmem (jak nadczynność tarczycy),
- osoby z czynną gruźlicą,
- osoby po transplantacjach narządów (nerek, wątroby, serca, itp.).
Czego należy się NIE BAĆ: kryzys ozdrowieńczy podczas postu
Objawy "kryzysów ozdrowieńczych" mogą występować na początku diety i są bardzo indywidualne, ustępują samodzielnie i nie wymagają pomocy lekarskiej. Są one wynikiem nadmiernej detoksykacji organizmu i włączających się procesów oczyszczania się z nich.
U pacjentów cierpiących na choroby gastryczne na początku diety może wystąpić biegunka, która jest wyrazem złuszczania starego, zwyrodniałego nabłonka jelit wraz z równoczesną regeneracją zdrowego nabłonka. Czas naprawy wynosi zaledwie 36 godzin. Od tego momentu pacjenci zwykle mogą już jeść surowe warzywa i owoce bez żadnych dolegliwości.
W przypadku utajonych ognisk bakterii w czasie diety mogą nasilić się objawy zapalne: dreszcze, gorączka, ból, obrzęk, zaczerwienienie, wzrost OB, przeciwciał, białka zapalne itp. Objawy te po kilku dniach samoistnie ustępują i są korzystne - świadczą o większej aktywności układu immunologicznego w rozpoznawaniu i niszczeniu bakterii.
Po kryzysach obserwuje się najczęściej stopniową poprawę samopoczucia i ustępowanie chorób.
Podczas diety zaleca się suplementację witaminą D3 oraz magnezem z witaminą B6.
Przepisy i szczegółowe porady dotyczące stosowania diety dr Ewy Dąbrowskiej znajdziecie w książce Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy. Po więcej informacji zapraszamy również na stronę ewadabrowska.pl.
Skomentuj artykuł