Bogracz - potrawa wskrzesicielka

(fot. Kikasz / flickr.com)
s. Anastazja / slo

Bogracz (bogrács gulyás) to popularna potrawa na Węgrzech przygotowywana w żeliwnym kociołku nad paleniskiem, w restauracjach podaje się ją w małym kociołku podgrzewanym od spodu lampką spirytusową albo elektrycznie.

Słowo bogracz (bogrács) po węgiersku znaczy kociołek, tak więc bogracz gulasz to gulasz z kociołka, chociaż to, co w Polsce nazywamy gulaszem bardziej przypomina węgierską potrawę o nazwie : Pörkölt.

W domowym sposobie wykonania bogracza panuje wolna amerykanka -  tylko podstawowe składniki, jak : smalec, cebula, mięso i papryka muszą zostać zachowane. Dla wtajemniczonych - borgacz to zupa - wskrzesicielka.

  • 1/2 kg mięsa wołowego,
  • 2 cebule,
  • 20 dag pieczarek,
  • 2 jajka,
  • 3-4 łyżki mąki pszennej,
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • vegeta,
  • papryka w proszku,
  • tłuszcz.

Mięso wołowe pokroić w paseczki, posolić. Główkę cebuli pokroić w kostkę i chwilę smażyć na tłuszczu razem z mięsem. Podlać wodą lub rosołem, dusić.

Pieczarki pokroić i udusić z drugą cebulą. Z jajek i mąki pszennej zarobić ciasto na lane kluski i osobno ugotować.

Usmażone mięso, pieczarki i lane kluski połączyć, dodać wody lub rosołu (w zależności od potrzeby), przecier pomidorowy, przyprawy i doprawić na ostro. Można zagęścić śmietaną i mąką.

Życzymy smacznego!

Przepis pochodzi z książki: 173 SPECJAŁY SIOSTRY ANASTAZJI

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Bogracz - potrawa wskrzesicielka
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.