Cytrynowiec polecany przez siostrę Anastazję

Cytrynki ... do masy (fotshutterstock.com)
s. Anastazja / DEON.pl

Przyrządzenie biszkoptu nie jest skomplikowane, a potem już tylko przekładamy: biszkopt - masa cytrynowa - ananasy - masa śmietankowa - herbatniki - polewa. I w zależności od upodobań: kawa ze śmietanką lub aromatyczna herbata.

Upiec cienki, jasny biszkopt.

Składniki:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3 żółtka
  • 3 cytryny
  • 1 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy

Masa cytrynowa

Wykonanie:

  • Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki.
  • Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem.
  • W 1/2 szklanki wody roztrzepać budyń, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń.
  • Przestudzony budyń połączyć z utartym masłem.

Masa śmietankowa

Składniki:

  • 1/2 l śmietany kremówki,
  • 2/3 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody).

Wykonanie:

Śmietanę ubić, dodając cukier i - na końcu - rozpuszczoną żelatynę.

Dodatki:

  • 1 puszka ananasów,
  • 2 paczki herbatników (Leibniz) lub 3 paczki herbatników szkolnych.

Przełożenie ciasta

Biszkopt - masa cytrynowa - ananasy - masa śmietankowa - herbatniki - polewa.

Przepis pochodzi z książki: 100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Cytrynowiec polecany przez siostrę Anastazję
Komentarze (2)
G
Gosia
29 sierpnia 2013, 14:06
Przeciez to bomba kaloryczna!!!!! Po kawalku takiego ciasta zeby to zrzucic to z godzina biegania!!!:(
K
Kasia
16 marca 2012, 21:27
Cytrynowiec jest rewelacyjny. Na zmianę robię cytrynowca wg powyższego przepisu oraz takiego <a href="http://www.zapetytem.pl/receipt.do"> www.zapetytem.pl/receipt.do</a> . Dla mnie cytrynowiec najlepiej smakuje z kieliszkiem amaretto.