Cytrynowiec polecany przez siostrę Anastazję

Cytrynowiec polecany przez siostrę Anastazję
Cytrynki ... do masy (fotshutterstock.com)
s. Anastazja / DEON.pl

Przyrządzenie biszkoptu nie jest skomplikowane, a potem już tylko przekładamy: biszkopt - masa cytrynowa - ananasy - masa śmietankowa - herbatniki - polewa. I w zależności od upodobań: kawa ze śmietanką lub aromatyczna herbata.

Upiec cienki, jasny biszkopt.

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3 żółtka
  • 3 cytryny
  • 1 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy

Masa cytrynowa

Wykonanie:

  • Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki.
  • Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem.
  • W 1/2 szklanki wody roztrzepać budyń, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń.
  • Przestudzony budyń połączyć z utartym masłem.

Masa śmietankowa

Składniki:

  • 1/2 l śmietany kremówki,
  • 2/3 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody).

Wykonanie:

Śmietanę ubić, dodając cukier i - na końcu - rozpuszczoną żelatynę.

Dodatki:

  • 1 puszka ananasów,
  • 2 paczki herbatników (Leibniz) lub 3 paczki herbatników szkolnych.

Przełożenie ciasta

Biszkopt - masa cytrynowa - ananasy - masa śmietankowa - herbatniki - polewa.

Przepis pochodzi z książki: 100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Cytrynowiec polecany przez siostrę Anastazję
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.