Cytrynowiec polecany przez siostrę Anastazję
Cytrynki ... do masy (fotshutterstock.com)
s. Anastazja / DEON.pl
Przyrządzenie biszkoptu nie jest skomplikowane, a potem już tylko przekładamy: biszkopt - masa cytrynowa - ananasy - masa śmietankowa - herbatniki - polewa. I w zależności od upodobań: kawa ze śmietanką lub aromatyczna herbata.
Upiec cienki, jasny biszkopt.
Składniki:
- 2 budynie śmietankowe
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 3 żółtka
- 3 cytryny
- 1 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
Masa cytrynowa
Wykonanie:
- Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki.
- Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem.
- W 1/2 szklanki wody roztrzepać budyń, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń.
- Przestudzony budyń połączyć z utartym masłem.
Masa śmietankowa
Składniki:
- 1/2 l śmietany kremówki,
- 2/3 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody).
Wykonanie:
Śmietanę ubić, dodając cukier i - na końcu - rozpuszczoną żelatynę.
Dodatki:
- 1 puszka ananasów,
- 2 paczki herbatników (Leibniz) lub 3 paczki herbatników szkolnych.
Przełożenie ciasta
Biszkopt - masa cytrynowa - ananasy - masa śmietankowa - herbatniki - polewa.
Przepis pochodzi z książki: 100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł