Zupa cytrynowa

Zupa cytrynowa
(fot. ZORIN DENU / flickr.com)
slo

Czy kiedykolwiek jedliście zupę cytrynową? Oto bardzo prosty przepis - zaledwie kilka składników, banalnie prosta w wykonaniu i smakuje oryginalnie.

Składniki:

  • 2 porcje rosołowe z kury
  • włoszczyzna
  • 100 g ryżu
  • 2 jajka
  • sok z 1 dużej cytryny

Sposób przygotowania:

  • Gotujemy rosół
  • Dobrze wypłukany ryż gotujemy w rosole do miękkości.
  • Oddzielamy białka od żółtek.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • Ciągle ubijając, dodajemy żółtko i sok z cytryny oraz l/z szklanki wystudzonego rosołu.
  • Wlewamy całość do zupy i dobrze podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Podajemy gorącą.

     

    DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Zupa cytrynowa
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.