Kurczak miodowo-cytrynowy
Delikatne mięso z piersi kurcząt wspaniale komponuje się z miodowo-cytrynową zalewą. Podane z makaronowymi wstążkami lub ryżem, przybrane świeżymi ziołami i cytryną, tworzy wykwintne danie, którego nie powstydziłby się renomowany restaurator.
- 4 piersi kurczaka (pojedyncze)
- 4 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki lekkiego sosu sojowego
- sok z 2 cytryn
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- cieniutkie paseczki skórki cytrynowej do garnirowania
- 250 g makaronu wstążki
- sól
Wymieszać miód, sos sojowy, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i szczyptę soli. Tak przygotowaną marynatą zalać umyte i osuszone piersi kurczaka i odstawić na 2 godziny do lodówki.
W rondlu rozgrzać olej i usmażyć odsączone z marynaty piersi, po 2 minuty z każdej strony. Następnie należy dodać pozostały sos i dusić jeszcze pod przykryciem około 5 minut.
Można podawać z makaronem (wstążki) lub ryżem. Danie ładnie wygąda na talerzu posypane posiekaną świeżą melisą lub miętą i udekorowane plasterkami cytryny lub paskami skórki cytrynowej.
Skomentuj artykuł