Kurczak miodowo-cytrynowy

Kurczak miodowo-cytrynowy
Kurczak miodowo-cytrynowy to lekkie i pyszne danie! (fot. isriya/flickr.com)
apio / DEON.pl

Delikatne mięso z piersi kurcząt wspaniale komponuje się z miodowo-cytrynową zalewą. Podane z makaronowymi wstążkami lub ryżem, przybrane świeżymi ziołami i cytryną, tworzy wykwintne danie, którego nie powstydziłby się renomowany restaurator.

  • 4 piersi kurczaka (pojedyncze)
  • 4 łyżeczki miodu
  • 3 łyżeczki lekkiego sosu sojowego
  • sok z 2 cytryn
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • cieniutkie paseczki skórki cytrynowej do garnirowania
  • 250 g makaronu wstążki
  • sól

Wymieszać miód, sos sojowy, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i szczyptę soli. Tak przygotowaną marynatą zalać umyte i osuszone piersi kurczaka i odstawić na 2 godziny do lodówki.

W rondlu rozgrzać olej i usmażyć odsączone z marynaty piersi, po 2 minuty z każdej strony. Następnie należy dodać pozostały sos i dusić jeszcze pod przykryciem około 5 minut.

Można podawać z makaronem (wstążki) lub ryżem. Danie ładnie wygąda na talerzu posypane posiekaną świeżą melisą lub miętą i udekorowane plasterkami cytryny lub paskami skórki cytrynowej.

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Kurczak miodowo-cytrynowy
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.