Doskonałe Spaghetti Carbonara

(fot. pixabay)
apio / DEON.pl

Podstawą sosu carbonara są: wędzony boczek, jajka i ser. W różnych częściach Włoch przyrządza się go w różny sposób, niektórzy dodają śmietanę, inni nie. Proponujemy wersję ze śmietaną. Przepis łatwy i szybki, a spaghetti doskonałe!

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti (50 dag)
  • 10-15 dag chudego boczku wędzonego
  • 3-4 żółtka
  • 250 ml śmietany kremówki (może być ser mascarpone)
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta rozmarynu
  • parmezan lub inny ostry ser (ok. 10 dag)
  • oliwa
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody tak, by był al dente. Boczek pokroić w kostkę lub cienkie plastry. Na patelni rozgrzewać odrobinę oliwy i zarumienić boczek. Dolać połowę śmietany, przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmaryn. Wszystko dusić przez chwilę na wolnym ogniu.

Do pozostałej śmietany dodać żółtka oraz ser. Wymieszać i wlać na patelnię. Nie należy dopuścić do wrzenia, by sos się nie zwarzył. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos połączyć z makaronem i... gotowe do podania!

DEON.PL POLECA

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Doskonałe Spaghetti Carbonara
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.