Kolorowe ciasteczka z M & M's

(fot.ginnerobot/flickr.com)
mag.s

Te wspaniałe, kolorowe ciasteczka ożywią każdą imprezę. Są niezwykle proste i szybkie w wykonaniu.

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 białko jajka
  • 1,5 szklanki białego cukru
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 12 łyżeczek rozpuszczonego, ostudzonego masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1 szklanki M&M's

Wykonanie:

Piekarnik nastaw na 170 stopni. Przygotuj dwie osobne miski. W jednej z nich połącz mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce rozmiksuj rozpuszczone masło, cukier biały i brązowy.

Dodaj jajko i białko jajka, ekstrakt z wanilii i sól, po czym dokładnie wymieszaj. Powoli dokładaj mąkę, cały czas mieszając.

Na końcu (gdy znikną grudki) wsyp do ciasta M&M's.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ciasto nakładaj dużą łyżką w kilkucentymetrowych odstępach. Blachę z ciastkami wstaw do lodówki na 10 minut.

Ciastka piecz przez ok. 8-12 minut aż nabiorą złocistego koloru.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Kolorowe ciasteczka z M & M's
Komentarze (5)
A
Ararak
21 marca 2014, 20:58
Konsystencja jest rzeczywiście zbita. Przepis jest podobny do naszych ciastek maslanych, stąd jak, choć znam przepis z zmniejsza ilością cukru, to podobnie dodaje mało, ale z czasem odkładam łyżkę i zaczynam zagniatać ręka. Miskę wkładam do lodówki i dopiero takie zmarznięte ciasto kładę na blachę: bez dodatków, albo z kawałkami czekolady, orzeszkami... Co kto lubi.
Z
zniesmaczony
8 marca 2014, 23:59
Muszę niestety dać negatywny komentarz ponieważ: Czy aby na pewno proporcje cukru do ilości mąki są w porządku? Zacząłem mieszać cukier z rozstopionym masłem i zrobił się z tego sklejony cukier. Po dodaniu składników - jeszcze zanim zacząłem dodawać makę - konsystencja zaczęła być zbita tak, że nie byłem w stanie dłużej mieszać więc wziąłem blender. Gdy zacząłem dodawać mąkę gruda cukru i mąki stawała się coraz twardsza, tak że z mojego urządzenia zaczął lecieć dym... A byłem dopiero w połowie dodawania mąki. Postanowiłem dodać jeszcze trochę, bo już nawet widelec zaczął mi się wyginać w momencie mieszania. Po wyjęciu z piekarnika ciastka były w połowie zakalcowate i przypominają w smaku upieczony cukier z solą. Odradzam i proszę zweryfikować ten przepis.
Olinka
2 marca 2014, 20:05
Z tego, co pamiętam, to Mm'sy są kolorowane sztucznym barwnikiem i zawierają dodatkowy cukier. Może lepiej dodać do ciastek coś zdrowszego? Rodzynki? Orzeszki?.......... To samo dotyczy ciast typu snikcers. Po co wkładać własną pracę w coś niezdrowego?
A
Asia
10 marca 2014, 20:13
Mój kolega miał tak samo jak "zniesmaczony". Jak do 2 szklanek mąki można dodać 2,5 szklanki cukru?
N
natalia
27 marca 2014, 21:30
Z tego co mi wiadomo można dodać do ciasta 2,5 szklanki cukru( jak ktos lubi na słodziutko) ,można też przepisy modyfikować, więc nie za bardzo rozumiem skąd taki pesymistyczny odzew. Przecież to tylko propozycja :D A M&M's można zastąpić czym się chce :P