Królik z warzywami duszony pod liściem kapusty

(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Mięso królika - podobnie jak inne mięsa białe (np. z indyka, kurczaka) - jest chudsze od mięs czerwonych (wołowina, cielęcina, wieprzowina). Ma za to więcej białka, i to bardzo dobrej jakości.Jest smaczne, soczyste, delikatne i lekkostrawne. Zawiera też więcej składników odżywczych - żelaza, wapnia, fosforu, miedzi, kobaltu, cynku, witamin z grupy B, a poza tym królik wyjątkowo rzadko alergizuje. Tak więc na dzisiejszy obiad polecamy duszonego królika wg przepisu Siostry Anastazji!

  • 1 królik
  • 1 średnia marchewka
  • ½ selera
  • 1-2 liście białej kapusty (lub włoskiej)
  • przyprawa do mięsa
  • olej
  • pieprz
  • sól

Mięso królika oczyścić, pokroić na porcje i wrzucić do gorącej wody. Chwilę gotować, następnie wyjąć, obsuszyć i przełożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.

Dodać warzywa pokrojone w plasterki.

Doprawić do smaku i przykryć całość liśćmi kapusty.

DEON.PL POLECA

Podlać wodą i dusić do miękkości. Co jakiś czas uzupełniać wyparowaną wodę.

Podawać z dodatkiem ziemniaków i surówek.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Królik z warzywami duszony pod liściem kapusty
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.