Lazania z mięsem i sosem beszamelowym
Lasagne, lazania - to tradycyjne danie włoskie, które przyjęło się niemal na całym świecie. Szerokie płaty makaronu, przekładane różnorodnymi nadzieniami, sosami i serem. My wybraliśmy najbardziej tradycyjną lazanię - z mięsem, sosem pomidorowym i sosem beszamelowym. Pychotka.
- 1/2 kg płatów lazanii (bez wstępnego gotowania)
- 20 dag sera żółtego - najlepiej parmezanu, ale można zastąpic innym
- 1/2 kg wieprzowego mięsa mielonego
- puszka pomidorów bez skórki
- koncentrat pomidorowy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki bazylii
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Podsmażyć na oliwie z oliwek pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Nastepnie dodać pokrojone pomidory, dodać bazylię, tymianek, oregano, doprawić solą i pieprzem. Dla intensywniejszego pomidorowego smaku można dodać 3-4 łyżeczki koncentaratu pomidorowego.
Masło rozpuścić w małym garnku, dodać mąkę i trzepaczką energicznie połączyć składniki. Mleko dolewać partiami cały czas mieszając, by nie pojawiły się grudki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne lub blaszkę nasmarować tłuszczem. Na dnie naczynia rozsmarować odrobinę sosu mięsnego i beszamelu, na to układać płaty lazanii, następnie mięso, starty ser i sos beszamelowy. W taki sam sposób układać następne warstwy, ale nie więcej niż cztery. Przykryć folią aluminiową i odstawic na godzine, by makaron zmiękł.
Skomentuj artykuł