Podgrzybki marynowane z marchewką
(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Dużą popularnością cieszył się w naszej kuchni przepis Siostry Anastazji na borowiki marynowane. Poprosiliśmy zatem o jeszcze. Dla wszystkich smakoszy grzybków marynowanych Siostra poleca podgrzybki marynowane z marchewką.
Składniki:
- 1 kg podgrzybków (kapelusze)
- 1/2 cytryny
- sól
Zalewa:
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 szklanka octu winnego 6%
- 1/2 l wody
- 1 mała łyżeczka soli
- 10 dag cukru
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
- kilka ziaren gorczycy
Grzyby oczyścić i zalać wrzątkiem. Gotować przez ok. 15 min w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Następnie przelać zimną wodą i przełożyć do słoików. Składniki zalewy zagotować i doprawić do smaku. Zalać grzyby w słoikach i dobrze zakręcić. Pasteryzować przez ok. 45 min.
Podawać jako samodzielną przekąskę, jako dodatek do sałatek, mięs, wędlin, pieczywa, serów, makaronu, kaszy.
Wiecej przepisów w książce 153 PRZETWORY I DANIA MIĘSNE SIOSTRY ANASTAZJI
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł