Podgrzybki marynowane z marchewką

Podgrzybki marynowane z marchewką
(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Dużą popularnością cieszył się w naszej kuchni przepis Siostry Anastazji na borowiki marynowane. Poprosiliśmy zatem o jeszcze. Dla wszystkich smakoszy grzybków marynowanych Siostra poleca podgrzybki marynowane z marchewką.

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 1 kg podgrzybków (kapelusze)
  • 1/2 cytryny
  • sól

Zalewa:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka octu winnego 6%
  • 1/2 l wody
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 10 dag cukru
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren gorczycy

Grzyby oczyścić i zalać wrzątkiem. Gotować przez ok. 15 min w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Następnie przelać zimną wodą i przełożyć do słoików. Składniki zalewy zagotować i doprawić do smaku. Zalać grzyby w słoikach i dobrze zakręcić. Pasteryzować przez ok. 45 min.

Podawać jako samodzielną przekąskę, jako dodatek do sałatek, mięs, wędlin, pieczywa, serów, makaronu, kaszy.

Podgrzybki marynowane z marchewką - zdjęcie w treści artykułu

Wiecej przepisów w książce 153 PRZETWORY I DANIA MIĘSNE SIOSTRY ANASTAZJI

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Podgrzybki marynowane z marchewką
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.