Przepis na piernik tradycyjny siostry Anastazji

(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Wszystkim polecamy wyśmienity piernik tradycyjny siostry Anastazji.

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 20 dag miodu płynnego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 20 dag margaryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika
  • 1 łyżka kakao

Margarynę ucierać z cukrem, dodając żółtka, miód, wodę, śmietanę, mąkę zmieszaną z sodą, kakao, przyprawą do piernika.

DEON.PL POLECA

Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w temp. 150-160 stopni przez ok. 40-60 min.

Po upieczeniu polać polewą czekoladową. Można ozdobić kokosem lub drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!

Poznaj więcej przepisów na ciasta Siostry Anastazji:

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Przepis na piernik tradycyjny siostry Anastazji
Komentarze (3)
EK
Eligiusz Kowalczyk
4 grudnia 2015, 10:11
Ciekawa koncepcja zrobiłem i jestem trochę zwiedzony sam mam inny przepis Lista zakupów: - 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 szklankę mąki żytniej pełnoziarnistej - 40 dag miodu - 1 szklankę wody - 1/2 szklanki oleju - 1 czubatą łyżeczkę sody - szczyptę soli - 1 torebkę przyprawy do piernika lub alternatywnie – zmielone ziele angielskie, goździki, kolendrę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i kardamon. Przepis: Wymieszaj w misce mąkę pszenną, żytnią, sodę, sól oraz przyprawy do piernika. Rozpuść w garnku miód, dodaj olej, wodę i zagotuj. Do wrzątku dodaj wymieszane suche składniki i ciągle mieszając drewnianą łyżką doprowadź do dokładnego ich połączenia. Po wystudzeniu wyrabiaj przez chwilę ciasto. Następnie odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyciągnij ciasto z lodówki i po jego ogrzaniu do temperatury pokojowej rozpocznij wałkowanie. Zaangażuj rodzinę o wycinania pięknych świątecznych kształtów. Blachę wysmaruj olejem i nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Piecz około 10 minut. Pierniczki wykonane według tego przepisu są miękkie, nie wymagają przechowywania w specjalnych pojemnikach. Do spożycia nadają się zaraz po upieczeniu. Nie ma przeciwwskazań, aby po upieczeniu przechowywane były w metalowej puszce. Nawet po roku (!)  będą tak samo pyszne i pachnące! Proponowane przez nas wypieki posiadają tylko jedną wadę. Nieprawdopodobnie szybko znikają! znalezione na http://www.ecocafe.pl/pierniczki-idealne
A
andre___
20 grudnia 2012, 22:32
Moje ciasto na piernik leżakuje, kwasi się przez min tydzień, najpierw w ciepłym, potem chłodnym miejscu, najlepiej taki staropolski piernik upiec na min 4 dni przed podaniem na świąteczny stół (trzymać w chłodzie)
W
Wojtek
9 lutego 2012, 17:40
hmmm. To raczej jest babka o smaku piernikowym. Ciasto na prawdziwy piernik powinno leżakować kilka tygodni. Polecam audycję z arcjiwum Radia Maryja "Pierniki Toruńskie": http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=28836 pozdrawiam