Pychotka - słodki przebój Siostry Anastazji

(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienitą "Pychotkę" Siostry Anastazji.

  • 20 dag margaryny
  • 40 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku
  • 1-2 małe słoiki powideł

Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zarobić ciasto.
Podzielić na 2 części.
Każdą część rozwałkować i wyłożyć na 2 foremki.

Białka ubić z cukrem na pianę.
Oba ciasta posmarować powidłami i nałożyć ubitą pianę.
Można posypać pokrojonymi orzechami.
Piec w temp. 200'C przez 30 min.
Po upieczeniu przełożyć masą.

DEON.PL POLECA

  • 25 dag masła
  • 1/2 l mleka
  • 5 żółtek
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Ugotować budyń i schłodzić.

Masło utrzeć.

Do masła dodawać stopniowo (po łyżce) przestudzony budyń, ciągle ucierając.

Poznaj więcej przepisów na ciasta Siostry Anastazji:

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Pychotka - słodki przebój Siostry Anastazji
Komentarze (7)
I
iza
12 grudnia 2013, 21:29
mam problem z pieczeniem , gdyż piana opada a całe ciasto smakowo jest przepyszne ...      Pod sam koniec ubijania dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i  na wolnych obrotach zmiksuj. Krótko .Pozdrawiam
B
Basia
30 października 2013, 08:49
mam problem z pieczeniem , gdyż piana opada a całe ciasto smakowo jest przepyszne
C
corall
2 sierpnia 2013, 20:12
prawdziwa pychotka 
E
ela
7 czerwca 2013, 04:48
mam zamiar sie do niego zabrac
A
agatape30
17 maja 2013, 09:38
Uwielbiam to ciacho! mniam....
L
Lidka
29 marca 2013, 19:12
U mnie nazywa się ono Wawelskie
K
Krystyna9
30 stycznia 2013, 20:49
zanim siostra Anastazja napisała "swoje" przepisy, to one już dawno były zapisane w moim zeszycie.