Ryba po grecku - świetna na zimno i na ciepło
Ryba w jarzynach na "pomidorowo", znana wszystkim jako ryba po grecku to danie, które od lat zachwyca. Wybornie smakuje na zimno, ale na gorąco też ma swoich zwolenników. Najlepszy smak uzyskuje na drugi dzień po przygotowaniu.
- 1 kg filetów rybnych (może być mintaj lub morszczuk)
- 1 kg marchwi
- 4 duże pietruszki
- 1 mały seler
- 5 cebul
- koncentrat pomidorowy
- 2 jajka
- pół cytryny
- 1 łyżka cukru
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Filety rybne opłukać, pokroić na kilka części, wrzucić do miski, skropić sokiem z cytryny i odstawić na ok. godzinę do lodówki. Następnie roztrzepać jajka, zamaczać kawałki ryby w jajku i smażyć na oleju, nie spiekając.
Cebule pokroić w piórka. Zeszklić na oleju i dodając 1 łyżkę cukru. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Do dużego garnka wlać na dno ok 2 cm wrzącej wody i wrzucić starte warzywa. Doprawić przyprawami . Dusić ok 10 minut. Następnie dodać sporo koncentratu pomidorowego i dusić jeszcze ok. 15 minut. Na koniec odparować.
Ułożyć w salaterce rybę i sos warstwami: sos-ryba-sos-ryba, udekorować zieleniną.
Skomentuj artykuł