Sałata lodowa z indykiem i mandarynką

Po świątecznym łasuchowaniu przyda się nam nieco diety. (fot. jeff_w_brooktree/flickr.com)
s. Anastazja / DEON.pl

Dziś proponujemy więc coś lekkiego - sałatę lodową z indykiem i mandarynką wg przepisu Siostry Anastazji.

Sałatki i surówki - radzi siostra Anastazja - należy przygotowywać w naczyniach szklanych lub emaliowanych (bez wewnętrznych odprysków!) ze względu na to, że nie wchłaniają zapachów i są odporne na działanie kwasów.

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 1 średnia główka sałaty lodowej
  • 30 dag filetu z indyka
  • 1 puszka kiełków sojowych
  • 1 mała puszka mandarynek
  • 1 pęczek koperku
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki oleju
  • sos sałatkowy
  • sól
  • pieprz

Sos sałatkowy

Składniki:

  • 3 łyżki przegotowanej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • musztarda do smaku
  • drobno pokrojony koperek
  • sól, pieprz

Podane składniki wymieszać i doprawić do smaku.

Wykonanie:

  • Liście sałaty oczyścić i rozdrobnić.
  • Filet z indyka pokroić w paski, doprawić do smaku, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju.
  • Koperek drobno posiekać.
  • Składniki wymieszać, dodać odcedzone kiełki, mandarynki i sos sałatkowy, przygotowany wg przepisu.
  • Ponownie delikatnie wymieszać i doprawić.

Przepis pochodzi z książki: 123 sałatki i surówki Siostry Anastazji

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Sałata lodowa z indykiem i mandarynką
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.