Sałata lodowa z indykiem i mandarynką
Po świątecznym łasuchowaniu przyda się nam nieco diety.
(fot. jeff_w_brooktree/flickr.com)
s. Anastazja / DEON.pl
Dziś proponujemy więc coś lekkiego - sałatę lodową z indykiem i mandarynką wg przepisu Siostry Anastazji.
Sałatki i surówki - radzi siostra Anastazja - należy przygotowywać w naczyniach szklanych lub emaliowanych (bez wewnętrznych odprysków!) ze względu na to, że nie wchłaniają zapachów i są odporne na działanie kwasów.
Składniki:
- 1 średnia główka sałaty lodowej
- 30 dag filetu z indyka
- 1 puszka kiełków sojowych
- 1 mała puszka mandarynek
- 1 pęczek koperku
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- 1/3 szklanki oleju
- sos sałatkowy
- sól
- pieprz
Sos sałatkowy
Składniki:
- 3 łyżki przegotowanej wody
- 3 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- musztarda do smaku
- drobno pokrojony koperek
- sól, pieprz
Podane składniki wymieszać i doprawić do smaku.
Wykonanie:
- Liście sałaty oczyścić i rozdrobnić.
- Filet z indyka pokroić w paski, doprawić do smaku, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju.
- Koperek drobno posiekać.
- Składniki wymieszać, dodać odcedzone kiełki, mandarynki i sos sałatkowy, przygotowany wg przepisu.
- Ponownie delikatnie wymieszać i doprawić.
Przepis pochodzi z książki: 123 sałatki i surówki Siostry Anastazji
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł