Kurczak pieczony w ziołach i czosnku

Kurczak pieczony w ziołach i czosnku
(fot. mary.w.e/filckr.com)
apio / DEON.pl

Niezawodny sposób na doskonałego kurczaka. Mięciutkiego i soczystego w środku, pachnącego czosnkiem i ziołami. Polecamy!

  • 1 kurczak
  • 6 ząbków czosnku
  • oregano, majeranek, zioła prowansalskie
  • sól
  • olej

Kurczaka umyć , pociąć na mniejsze kawałki, natrzeć olejem, posolić , natrzeć sporą ilością wyciśniętego przez praskę czosnku. Następnie posypać majerankiem i oregano i ziołami prowansalskimi.

Pozostawić w lodówce na kilka godzin.

Następnie kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika na ok. 1-1,5 godz. w 200'C. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywę, by kurczaka mocniej zrumienić.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Kurczak pieczony w ziołach i czosnku
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.