Kurczak pieczony w ziołach i czosnku
(fot. mary.w.e/filckr.com)
apio / DEON.pl
Niezawodny sposób na doskonałego kurczaka. Mięciutkiego i soczystego w środku, pachnącego czosnkiem i ziołami. Polecamy!
- 1 kurczak
- 6 ząbków czosnku
- oregano, majeranek, zioła prowansalskie
- sól
- olej
Kurczaka umyć , pociąć na mniejsze kawałki, natrzeć olejem, posolić , natrzeć sporą ilością wyciśniętego przez praskę czosnku. Następnie posypać majerankiem i oregano i ziołami prowansalskimi.
Pozostawić w lodówce na kilka godzin.
Następnie kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika na ok. 1-1,5 godz. w 200'C. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywę, by kurczaka mocniej zrumienić.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł