Sernik brzoskwiniowy Siostry Anastazji

(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Pyszny, puszysty sernik z dodatkiem brzoskwiń od Siostry Anastazji - prawdziwy raj dla podniebienia!

Upiec cienki jasny biszkopt (najlepiej dzień wcześniej)

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180'C ok. 30-40 min.

  • 1 1/2 kg zmielonego sera białego
  • 30-40 dag cukru kryształu
  • 12 jaj
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 puszka brzoskwiń

Margarynę ucierać z cukrem kryształemi cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku, następnie ser wymieszany z mąką i budyniem. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie mieszając. Na końcu wmieszać pokrojone w kostkę owoce brzoskwini. Wierzch wcześniej upieczonego już biszkoptu przykryć masą serową. Piec w temp. 150-180°C przez ok. 1 godz.

DEON.PL POLECA

Poznaj więcej przepisów na ciasta Siostry Anastazji:

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Sernik brzoskwiniowy Siostry Anastazji
Komentarze (6)
MB
Maja Buczek
19 lipca 2021, 12:20
Przepis na ów sernik znalazłam w książce z przepisami siostry Anastazji. Był to mój pierwszy sernik, który w życiu upiekłam. Spód rzeczywiście wysoki. Dlatego dziś piekę z 4 jajek i oczywiście nie szklankę, a tak 3/5 szklanki. No i zamiast półtora kg sera, dodaje kilogram + jedno, półtora opakowania mascarpone. Jak dla mnie ten sernik to rewelacja, zarówno pod względem wykonania, jak i smaku! Polecam wszystkim, zarówno tym co królują w kuchni każdego dnia, jak i tym co korzystają z pieca okazyjnie, tak jak ja
M
Madziorka
29 marca 2013, 18:00
osobiście dla mnie biszkopt jest za wysoki,więc piekę z 4 jajek lub ten po 6 przecinam na pół
J
Jola.Z.
25 marca 2013, 10:07
Sernik przepyszny! Też sie obawiałam, czy biszkopt wcześniej upieczony nie przypali się - ale nie, spokojnie, nawet jest nasączony (pewnie brzoskwinie podczas pieczenia sernika "wypuszczają" jeszcze sok, który to biszkopt zatrzymuje). Sernik smaczny, wilgotny, pycha!
M
madziorka
25 marca 2013, 10:05
nie nic się nie stanie,będzie ok.
A
ada
22 marca 2013, 12:00
A czy biszkopy sie nie spali skoro juz wcześniej był upieczony? i znowu na 1 godz dopieca?
M
madziorka
6 kwietnia 2012, 10:53
pyszny serniczek ,polecam