Spaghetti z tuńczykiem

(fot. pixabay)
apio / DEON.pl

Za oknami upał, nie mamy ochoty na długie przygotowywanie potraw i jedzenie ciężkich rzeczy. Proponujemy wiec szybki i lekki obiad - spaghetti z tuńczykiem - w sam raz na letnie popołudnie.

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1-2 ząbki czosnku
  • bazylia
  • oregano
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • płaska łyżeczka cukru
  • sól

Pokrojone drobno pomidory z puszki (wraz z sosem) poddusić na oliwie z oliwek, dodać cukier, sól, bazylię, oregano i odsączonego, rozdrobnionego tuńczyka. Pod koniec duszenia (ok. 10-15 min) dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, 1-2 ząbki.

Makaron ugotować w osolonej wodzie (można dodać trochę oliwy z oliwek, makaron nie będzie się kleił), nie za długo tak, by był al dente - jędrny, niezbyt miękki.

Rozłożyć spaghetti na talerzach, nałożyć sos, posypać startym parmezanem, przybrać świeżymi listkami bazylii i.... rozkoszować się do woli!

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Spaghetti z tuńczykiem
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.