Sycąca zupa węgierska

(fot. daniellemharms/flickr.com)
s. Anastazja Pustelnik

Dziś coś dla tych, którzy pamiętają gorące lata nad Balatonem, klimat Budapesztu lub smak węgierskiego salami. Zupa węgierska przygotowana, sprawdzona i doprawiona przez siostrę Anastazję. 

  • 1/2 kg mięsa (gotowanego albo upieczonego) lub wędliny
  • 2 cebule
  • 2 średnie czerwone papryki (surowe lub konserwowe)
  • 30 dag pieczarek konserwowych
  • 1 puszka groszku konserwowego 
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • papryka w proszku 
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1-2 łyżki mąki
  • tłuszcz 

Pieczarki pokroic i usmażyć, cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę lub mięso, paprykę i jeszcze chwilę razem podsmażać.

Dodać przecier pomidorowy, podlać wodą, dodać pieczarki. Zagotować, zagęścić mąką i śmietaną. Zupa ma być dość gęsta, doprawiona na ostro.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Sycąca zupa węgierska
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.