Zupa cytrynowa

(fot. ZORIN DENU / flickr.com)
slo

Czy kiedykolwiek jedliście zupę cytrynową? Oto bardzo prosty przepis - zaledwie kilka składników, banalnie prosta w wykonaniu i smakuje oryginalnie.

Składniki:

  • 2 porcje rosołowe z kury
  • włoszczyzna
  • 100 g ryżu
  • 2 jajka
  • sok z 1 dużej cytryny

Sposób przygotowania:

DEON.PL POLECA

  • Gotujemy rosół
  • Dobrze wypłukany ryż gotujemy w rosole do miękkości.
  • Oddzielamy białka od żółtek.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • Ciągle ubijając, dodajemy żółtko i sok z cytryny oraz l/z szklanki wystudzonego rosołu.
  • Wlewamy całość do zupy i dobrze podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Podajemy gorącą.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Zupa cytrynowa
Komentarze (6)
J
Julia
22 lipca 2013, 22:21
Bardzo pyszna i oryginalna zupa. Orzeźwiająca, kwaśna i z pianką :)
J
Jurek
20 lipca 2013, 18:22
O, pierwszy sensowny artykuł na Deonie! Brawo!
S
szafirek
20 lipca 2013, 16:31
Mnie kiedyś raz wypadło jeść zupę cytrynową, ale nie wg tego przepisu. Tamta, była ze śmietaną jeszcze. Żeby to było pyszne, to nie powiem. Ale zjeśc się dało.
X
x.Mirek
20 lipca 2013, 15:34
tylko jeden raz jadłem tę zupę i wiem, że drugi raz tego błędu nie popełnie... Po prostu była niedobra. Co innego nasz polski chłodnik owocowy... mniam, mniam!
ŁK
Łukasz Krzyworzeka
20 lipca 2013, 14:56
@Kasia mi smakowała bardzo zupa cytrynowa, ale są osoby, które za nią nie przepadają.
K
Kasia
20 lipca 2013, 12:04
dobra, to jak komuś będzie smakować niech pisze to też spróbuję to ugotować xD