Zupa cytrynowa
(fot. ZORIN DENU / flickr.com)
slo
Czy kiedykolwiek jedliście zupę cytrynową? Oto bardzo prosty przepis - zaledwie kilka składników, banalnie prosta w wykonaniu i smakuje oryginalnie.
Składniki:
- 2 porcje rosołowe z kury
- włoszczyzna
- 100 g ryżu
- 2 jajka
- sok z 1 dużej cytryny
Sposób przygotowania:
- Gotujemy rosół
- Dobrze wypłukany ryż gotujemy w rosole do miękkości.
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Ciągle ubijając, dodajemy żółtko i sok z cytryny oraz l/z szklanki wystudzonego rosołu.
- Wlewamy całość do zupy i dobrze podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Podajemy gorącą.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł