Jak przygotować ogórki małosolne. Przepis wg dr Ewy Dąbrowskiej

Jak przygotować ogórki małosolne? (fot. minadezhda/depositphotos.com)

Mamy właśnie najlepszy czas na kiszenie ogórków małosolnych. Sprawdźcie, jak smakuje ten przysmak, przygotowany według przepisu dr Ewy Dąbrowskiej.

Przepis pochodzi z nowej książki dr Ewy Dąbrowskiej i Beaty Dąbrowskiej „Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby”.

Składniki do przygotowania ogórków małosolnych:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 l wrzącej wody
  • 1 łyżka soli himalajskiej lub kłodawskiej
  • 1 główka czosnku (główkę czosnku kroimy na pół – nie obieramy)
  • gałązka kopru razem z kwiatem
  • 1 liść chrzanu lub 2–3 plasterki korzenia chrzanu
  • 2–3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • po 3 liście czarnej porzeczki lub wiśni na słoik (opcjonalnie)

"Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby"

Ogórki i zioła umyj. Ogórki ułóż w naczyniu kamionkowym lub słoiku pionowo, przekładając je przyprawami.

Czosnek i liść chrzanu ułóż na wierzchu. Dociąż ogórki np. talerzykiem i umytym kamieniem, tak aby nie wystawały poza zalewę.

Przykryj naczynie lnianą ściereczką.

Ogórki po 2–4 dniach są gotowe do jedzenia.

Smacznego!

 

Książki na wakacje ze specjalnym rabatem dla czytelników Deonu! W dniach 11-18 lipca 2021 r. wpisz kod WAKACJED i skorzystaj z 40 proc. rabatu na wszystkie książki Wydawnictwa WAM i Mando oraz 15 proc. na książki innych wydawców.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Jak przygotować ogórki małosolne. Przepis wg dr Ewy Dąbrowskiej
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.