Jak przygotować ogórki małosolne. Przepis wg dr Ewy Dąbrowskiej
Jak przygotować ogórki małosolne? (fot. minadezhda/depositphotos.com)
Mamy właśnie najlepszy czas na kiszenie ogórków małosolnych. Sprawdźcie, jak smakuje ten przysmak, przygotowany według przepisu dr Ewy Dąbrowskiej.
Składniki do przygotowania ogórków małosolnych:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 l wrzącej wody
- 1 łyżka soli himalajskiej lub kłodawskiej
- 1 główka czosnku (główkę czosnku kroimy na pół – nie obieramy)
- gałązka kopru razem z kwiatem
- 1 liść chrzanu lub 2–3 plasterki korzenia chrzanu
- 2–3 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- po 3 liście czarnej porzeczki lub wiśni na słoik (opcjonalnie)
"Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby"
Ogórki i zioła umyj. Ogórki ułóż w naczyniu kamionkowym lub słoiku pionowo, przekładając je przyprawami.
Czosnek i liść chrzanu ułóż na wierzchu. Dociąż ogórki np. talerzykiem i umytym kamieniem, tak aby nie wystawały poza zalewę.
Przykryj naczynie lnianą ściereczką.
Ogórki po 2–4 dniach są gotowe do jedzenia.
Smacznego!
Książki na wakacje ze specjalnym rabatem dla czytelników Deonu! W dniach 11-18 lipca 2021 r. wpisz kod WAKACJED i skorzystaj z 40 proc. rabatu na wszystkie książki Wydawnictwa WAM i Mando oraz 15 proc. na książki innych wydawców.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł