Najlepsza pora na kolację? Naukowcy wskazali konkretną godzinę
O której godzinie najlepiej zjeść kolację? To pytanie zadali sobie naukowcy z Harvard Medical School. Wyniki badań nie pozostawiają wątpliwości: późne posiłki poważnie wpływają na metabolizm, zaburzają działanie hormonów odpowiedzialnych za głód i sytość, a nawet sprzyjają odkładaniu tkanki tłuszczowej. Najlepsza pora na ostatni posiłek dnia okazuje się znacznie wcześniejsza, niż większość z nas przypuszcza.
Wczesna czy późna kolacja?
Już wcześniejsze obserwacje wskazywały, że osoby jedzące późno mają większe problemy z kontrolą wagi, gorzej reagują na diety odchudzające i częściej cierpią na zaburzenia metaboliczne. Naukowcy z Harvardu postanowili sprawdzić, czy sama pora posiłku, przy zachowaniu identycznych warunków snu, aktywności fizycznej i diety – faktycznie robi różnicę.
Do eksperymentu zaproszono 16 osób z nadwagą lub otyłością (w tym 5 kobiet). Każdy z uczestników przechodził dwa protokoły badań:
-
w pierwszym jadł trzy posiłki w godzinach 9:00, 13:00 i 16:30,
-
w drugim – te same posiłki przesunięto na 13:00, 17:00 i 20:30.
Przez trzy tygodnie poprzedzające eksperyment badani utrzymywali identyczny tryb życia i dietę, aby wyeliminować inne czynniki mogące wpłynąć na wyniki.
Najlepsza godzina na kolację
Podczas badań uczestnicy jedli te same produkty, a naukowcy monitorowali:
-
poziom hormonów (m.in. leptyny i greliny),
-
tempo spalania kalorii,
-
temperaturę ciała,
-
a nawet ekspresję genów w tkance tłuszczowej.
Wnioski były jednoznaczne:
-
osoby jedzące późno miały niższy poziom leptyny (hormonu sytości),
-
ich organizm spalał kalorie wolniej,
-
a w tkance tłuszczowej odnotowano zmiany genetyczne sprzyjające magazynowaniu tłuszczu.
Zdaniem naukowców optymalna pora na kolację to około 16:30–17:00. Tak wczesne jedzenie pozwala lepiej kontrolować apetyt, wspiera metabolizm i zmniejsza ryzyko odkładania tłuszczu.
Dlaczego to takie ważne?
Choć w codziennym życiu trudno kontrolować wszystkie zmienne, badacze podkreślają, że godzina posiłku ma realny wpływ na zdrowie.
Dlatego planują oni rozszerzyć eksperyment na większą grupę badanych, by jeszcze lepiej zrozumieć mechanizmy wpływu czasu jedzenia na metabolizm i otyłość.
Skomentuj artykuł