Stworzono czujnik wykrywający w kilka minut ślady pestycydów na owocach

Fot. Jonas Kakaroto / unsplash.com
dzienniknaukowy.pl / tk

Szwedzcy naukowcy z Karolinska Institutet opracowali czujnik, który wykrywa ślady pestycydów na produktach spożywczych. Urządzenie w pięć minut z powodzeniem wykryło substancje na owocach nie niszcząc produktu.

- Raporty pokazują, że nawet połowa wszystkich owoców sprzedawanych w UE zawiera pozostałości pestycydów, które w większych ilościach zostały powiązane z problemami zdrowotnymi ludzi – twierdzi Georgios Sotiriou z Karolinska Institutet.

- Jednak obecne techniki wykrywania pestycydów na pojedynczych produktach przed konsumpcją są w praktyce ograniczone przez wysoki koszt i kłopotliwą produkcję czujników. Aby temu zaradzić, opracowaliśmy niedrogie nanoczujniki, które można wykorzystać do monitorowania śladów pestycydów na owocach na przykład w sklepie – dodaje naukowiec.

Pestycydy stosowane na całym świecie

Pestycydy stosowane są w światowym rolnictwie na szeroką skalę. Chronią one uprawy, którym zagrażają owady, grzyby i inne drobnoustroje. Bez środków ochrony roślin plony byłby by znacznie mniejsze, co mogłoby spowodować głód w niektórych krajach.

Rolnicy często stosują pestycydy (i to w najwyższych dopuszczalnych normach) tak na wszelki wypadek, nie wiedząc czy ich uprawy na pewno są zagrożone. Substancje ochronne roślin mają jednak negatywny wpływ na ludzki organizm.

Dzięki prostemu w użyciu czujnikowi naukowcy chcą zwiększyć świadomość konsumentów nt. pestycydów oraz pomóc w weryfikacji bezpieczeństwa produktów spożywczych.

Źródło: dzienniknaukowy.pl / tk

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Stworzono czujnik wykrywający w kilka minut ślady pestycydów na owocach
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.