polsatnews.pl / tk
Najnowsze badania przygotowane przez naukowców z Grupy Roboczej ds. Środowiska (EWG) wskazują, że część warzyw i owoców może zawierać wyjątkowo duże ilości pozostałości środków ochrony roślin. Analiza potwierdza, że codzienne decyzje żywieniowe znacząco wpływają na poziom substancji chemicznych, które dostają się do organizmu.
Najnowsze badania przygotowane przez naukowców z Grupy Roboczej ds. Środowiska (EWG) wskazują, że część warzyw i owoców może zawierać wyjątkowo duże ilości pozostałości środków ochrony roślin. Analiza potwierdza, że codzienne decyzje żywieniowe znacząco wpływają na poziom substancji chemicznych, które dostają się do organizmu.
dzienniknaukowy.pl / tk
Szwedzcy naukowcy z Karolinska Institutet opracowali czujnik, który wykrywa ślady pestycydów na produktach spożywczych. Urządzenie w pięć minut z powodzeniem wykryło substancje na owocach nie niszcząc produktu.
Szwedzcy naukowcy z Karolinska Institutet opracowali czujnik, który wykrywa ślady pestycydów na produktach spożywczych. Urządzenie w pięć minut z powodzeniem wykryło substancje na owocach nie niszcząc produktu.
PAP / mg
W sobotę obchodzony jest - pod patronatem resortu rolnictwa - Wielki Dzień Pszczół, mający zwrócić uwagę opinii publicznej na rolę tych owadów w środowisku i zachęcić do ich ochrony. W związku z tym miejska pasieka pojawiła się na jednym z dachów PKiN.
W sobotę obchodzony jest - pod patronatem resortu rolnictwa - Wielki Dzień Pszczół, mający zwrócić uwagę opinii publicznej na rolę tych owadów w środowisku i zachęcić do ich ochrony. W związku z tym miejska pasieka pojawiła się na jednym z dachów PKiN.
PAP / kn
W całej Japonii potwierdzono ponad 1700 przypadków zatruć u osób, które zjadły mrożone gotowe dania zanieczyszczone pestycydami - poinformowała w środę telewizja NHK. Wcześniej tego dnia informowano o ponad tysiącu skarg dotyczących zachorowań.
W całej Japonii potwierdzono ponad 1700 przypadków zatruć u osób, które zjadły mrożone gotowe dania zanieczyszczone pestycydami - poinformowała w środę telewizja NHK. Wcześniej tego dnia informowano o ponad tysiącu skarg dotyczących zachorowań.
PAP / drr
Intensywne wykorzystanie pestycydów w rolnictwie zagraża pszczołom miodnym i dzikim owadom zapylającym, a przez to - stabilności europejskiego łańcucha dostaw żywności - ostrzegają autorzy raportu nt. kryzysu pszczół, przygotowanego dla Greenpeace.
Intensywne wykorzystanie pestycydów w rolnictwie zagraża pszczołom miodnym i dzikim owadom zapylającym, a przez to - stabilności europejskiego łańcucha dostaw żywności - ostrzegają autorzy raportu nt. kryzysu pszczół, przygotowanego dla Greenpeace.
PAP / wm
Zwiększona śmiertelności pszczół zagraża produkcji żywności i stabilności w środowiska w Unii Europejskiej. Bruksela przyjęła raport wzywający władze UE i rządy do zwiększenia wysiłków i nakładów na rzecz ochrony pszczół - informuje "Puls Biznesu".
Zwiększona śmiertelności pszczół zagraża produkcji żywności i stabilności w środowiska w Unii Europejskiej. Bruksela przyjęła raport wzywający władze UE i rządy do zwiększenia wysiłków i nakładów na rzecz ochrony pszczół - informuje "Puls Biznesu".
{{ article.published_at }}
{{ article.description }}
{{ article.description }}